01 Φεβρουαρίου 2016

Οι θέσεις Μητσοτάκη στη συνάντηση με Μουζάλα - Προβληματίζει τη ΝΔ το αγροτικό

Το τρίπτυχο των μηνυμάτων του προέδρου της ΝΔ για το προσφυγικό. Ο Νταβούτογλου και ο... ποδοσφαιρικός αγώνας. Προβληματισμός στη Συγγρού για το αγροτικό.

Με μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προς την κυβέρνηση ότι ανέλαβε περισσότερες δεσμεύσεις από αυτές που θα μπορούσε να υλοποιήσει για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, προς τις Βρυξέλλες ότι δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα το μέγεθος του προβλήματος και προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει.

Παρουσία της συντονίστριας Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και του ειδικού συντονιστή του κόμματος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, βουλευτή, Βασίλη Κικίλια, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνάντηση που ο ίδιος ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό, θα κατέβει -σύμφωνα με συνεργάτες του- κυρίως «για να ακούσει». Να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για το πρόβλημα, να δει τι ακριβώς συμβαίνει και για ποιο λόγο η κυβέρνηση καθυστερεί σε μια σειρά από υποχρεώσεις της.

Η πλήρης ενημέρωση που θέλει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη Συγγρού, είναι αναγκαία και για τις επόμενες πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει, δηλαδή την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη την Παρασκευή, τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από εκεί και πέρα, όπως έλεγε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, «με βάση αυτά που θα ακούσουμε, θα τοποθετηθούμε και αναλόγως».

«Ζήτημα ασφαλείας»

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει σε συνομιλητές του την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο θέμα και δεν θεωρεί ουτοπική την απειλή de facto διετούς αποκλεισμού της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν. «Το προσφυγικό πάνω απ' όλα είναι ζήτημα ασφάλειας. Για τους πολίτες, για τη χώρα», υπογραμμίζει και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης εξάρθρωσης των παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, «θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να πιέσει περισσότερο την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, από το να χαριεντίζεται με τον Νταβούτογλου βλέποντας ποδοσφαιρικό αγώνα μαζί του». Όσο για το τι επιπλέον θα έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα του προσφυγικού, όπως ανέφερε χθες στο «Πρώτο Θέμα», «θα φρόντιζα να εγγυηθώ ότι κανείς δεν θα εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια χωρίς να καταγραφεί ζητώντας περισσότερους πόρους και υποδομές γι' αυτήν τη διαδικασία. Και πάντως θα φρόντιζα να μην αναλάβω τόσο υπερβολικές δεσμεύσεις. Αν το είχα κάνει, όμως, θα τιμούσα την υπογραφή μου».

Προβληματισμός...

Και ενώ η ΝΔ σήκωσε το γάντι από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση ταύτισής της με τη Χρυσή Αυγή στο αγροτικό, απαντώντας με σκληρή ανακοίνωση, η αλήθεια είναι ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει προβληματισμός για τις εξελίξεις. Προς ώρας μένουν στην αρχική τους δήλωση ότι ναι μεν έχουν δίκιο οι αγρότες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εμποδίσουν την ελεύθερη διακίνηση της οικονομίας με τους αποκλεισμούς των δρόμων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει πότε θα κάνει την επόμενη, πιο συγκεκριμένη παρέμβασή του, η οποία θα αποτελέσει και το επόμενο μεγάλο στοίχημά του, όσον αφορά το στίγμα της νέας ΝΔ που θέλει να περάσει στην κοινωνία, η οποία από την πλευρά της φέρεται διχασμένη στο θέμα.

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr