15 Φεβρουαρίου 2016

Η κρυφή γοητεία του σταλινισμού

Του Δημήτρη Κούρκουλα*

Αν επρόκειτο για μια ακόμη αθλιότητα παραπληροφόρησης και ψευδολογίας δεν θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί κανείς ιδιαίτερα. Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται καθημερινά. Εντυπωσιάζει όμως ο «συντονισμός» που επιδεικνύει το εθνολαϊκιστικό καθεστώς μας,  όταν πρόκειται να συκοφαντήσει και να λασπολογήσει.  Εξαιρετική συνεργασία παπαγάλων, κατευθυνόμενων κονδυλοφόρων, του επίσημου κομματικού οργάνου και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αν επεδείκνυαν έστω ψήγματα τέτοιου συντονισμού στο κυβερνητικό έργο δεν θα είχαμε φθάσει στο σημερινό κατάντημα.

Δεν παρακολούθησα εξ αρχής την ιστορία της λίστας Μπόργιανς, του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Δεν είχα συνεπώς την ευκαιρία να πληροφορηθώ εξ αρχής τα φοβερά που γράφτηκαν, για καταγγελία βόμβα του Γερμανού πολιτικού ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε αρνηθεί να παραλάβει τη λίστα από τη Ρηνανία,  για τεράστιες ευθύνες Σαμαρά και Βενιζέλου εξ αιτίας της απόπειρα απόκρυψης της λίστας. Τα διάβασα εκ των υστέρων όταν ενημερώθηκα από έγκυρο δημοσιογράφο ότι κάποια παπαγαλάκια  διέδιδαν ότι ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς απεκάλυψε, δήθεν, ότι είχε προσφερθεί να παραδώσει τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στον Υφυπουργό Εξωτερικών την περίοδο 2012-2013. Κατείχα το αξίωμα του (ενός εκ των δύο) Υφυπουργού Εξωτερικών από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Όπως αντιλαμβάνεσθε προσέτρεξα στα αρχεία μου για να επιβεβαιώσω αυτό για το οποίο ήμουν ήδη απολύτως σίγουρος, ότι δεν είχα ποτέ συναντηθεί ή συνομιλήσει με τον Γερμανό πολιτικό.

Τελικά την Τρίτη  26 Ιανουαρίου  ο κ. Μπόργιανς μιλώντας σε ελληνική τηλεοπτική εκπομπή (05:47–06:37 και 10:05–10:32) ξεκαθάρισε ότι η λίστα καταθετών περιήλθε στην κατοχή του την άνοιξη του 2015 και την παρέδωσε στις ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο του 2015, προσθέτοντας ότι ουδέποτε ισχυρίσθηκε ότι είχε προσφέρει λίστα στην προηγούμενη κυβέρνηση.    

Την ίδια ακριβώς ημέρα 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν μια κατάπτυστη Ερώτηση στο κοινοβούλιο με την οποία καλούν τον Υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει αν   «Υπάρχουν έγγραφα πειστήρια της επικοινωνίας του κ. Μπόργιανς με τον κ. Κούρκουλα για το θέμα της λίστας των ελλήνων καταθετών;» και συνεχίζουν οι 20 Βουλευτές : «Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Μπόργιανς, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.»

Με λίγα λόγια οι Συριζαίοι βουλευτές δεν αρκούνται στη δήλωση του ίδιου του κ. Μπόργιανς ότι λίστα υπήρξε μόλις το 2015, δεν αναζητούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών το αρχείο όλων των συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το 2012-13 για να μάθουν ότι ουδέποτε συναντήθηκα με τον κ.Μπόργιανς, και, σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα εμπαθούς ανευθυνότητας, αναγορεύουν τον κ. Βενιζέλο σε Υπουργό Εξωτερικών και  την εποχή που δεν ήταν.

Έστειλα ανοικτή επιστολή τους 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας το ατόπημά τους. Για όσους ενδιαφέρονται, η απάντησή μου έχει αναρτηθεί.

Για να συμπληρωθεί όμως το χαλκείο των ανυπόστατων και ψευδών ισχυρισμών τους και να ολοκληρωθεί το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η Αυγή, σε σχόλιό της της 13ης Φεβρουαρίου με εγκαλεί γιατί δεν έδωσα απάντηση στα χαλκευμένα άρθρα των κίτρινων φυλλάδων αλλά επέλεξα να απαντήσω με επώνυμη ανοικτή επιστολή μου στους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Μπορεί η  μέθοδος απονομής «δικαιοσύνης» και κατασκευής ενόχων του «πατερούλη» να ερέθιζαν κάποτε τον νεανικό επαναστατικό οίστρο ορισμένων. Σε μια όμως ευρωπαϊκή, δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, όπως ευτυχώς παραμένει η Ελλάδα, θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιληφθεί, ότι ο ψεύτης και ο λασπολόγος τον πρώτο μόνο χρόνο χαίρονται.


* Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, την περίοδο Ιούνιος 2012-Ιανουάριος 2015. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λίβανο, στη Βουλγαρία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.