15 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΗ: Προς αναζήτηση Ευρωπαίου ΜΑΛ@ΚΑ για επένδυση 750 εκατ. ευρώ... για να μοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ τζάμπα ρεύμα

Τις διαδικασίες για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη ΙΙ, επένδυσης ύψους 750 εκατ. ευρώ αρχίζει άμεσα η ΔΕΗ, με στόχο η λιγνιτική παραγωγή να φτάσει στο 35%.

Βασική επιδίωξη της Επιχείρησης είναι η κατασκευή της μονάδας να γίνει σε σύμπραξη με κάποιον ευρωπαϊκό οίκο, που θα αναλάβει να αναγείρει τη μονάδα και θα διαχειρισθεί μαζί με τη ΔΕΗ τόσο τη μονάδα όσο και τα ορυχεία της περιοχής από κοινού με τη ΔΕΗ".Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, παρουσιάζοντας τον  20ετή επενδυτικό σχεδιασμό  για τους λιγνίτες και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, είπε ότι  «Μπορούμε και μόνοι μας να αναλάβουμε το έργο ανακατασκευής, αλλά στην παρούσα φάση δεν θα λέγαμε όχι στη σύμπραξη με ευρωπαϊκό οίκο που θα συμφωνεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της επιχείρησης στην Ε.Ε.», σημείωσε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σταθμός ισχύος 600 MW σήμερα δουλεύει εκ περιτροπής με χαμηλή ισχύ και, εάν δεν εκσυγχρονιστεί, το 2021 αναμένεται να κλείσει οριστικά.

Οι εργασίες στη νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας έχουν ήδη αρχίσει -σύντομα αναμένονται τα εγκαίνια θεμελίωσής της- και σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η ΔΕΗ θα καταθέσει στον ανάδοχο έως τον Απρίλιο επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, τηρώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ περιέγραψε με δραματικούς τόνους την βραχυπρόθεσμη προοπτική της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα τον ανταγωνισμό που δέχεται η επιχείρηση από τις αθρόες εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες που δεν πληρώνουν για τις εκπομπές co2, και την αρνητική στάση που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή ένωση για τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών στη χώρα μας η αλλιώς την εξαίρεση της ΔΕΗ από την καταβολή τέλους για εκπομπές CO2.

Επιπλέον χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόρριψη από τους δανειστές του σχεδίου της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ  χαρακτηρίζοντας, πάντως, θετικό το γεγονός ότι τελικά παραμένει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. «Η διοίκηση της εταιρείας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, με πλήρη αποζημίωση της επιχείρησης», πρόσθεσε.