Κάτι παραπάνω από εμπρηστική ήταν η αντίδραση του Ουαλίντ Μουάλεμ στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί ενδεχόμενων αποστολών στη Συρία τουρκικών και σαουδαραβικών χερσαίων δυνάμεων, αν επιχειρήσουν να εισβάλουν στη χώρα δίχως έγκριση
Με δυναμικό τρόπο αντέδρασε η κυβέρνηση της Συρίας στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ενδεχόμενης αποστολής ξένων χερσαίων δυνάμεων και ειδικότερα από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε επέμβαση ξένης δύναμης, δίχως την έγκριση της συριακής κυβέρνησης συνιστά εισβολή και ειδικότερα, αν είναι Σαουδάραβες ή Τούρκοι, θα σταλούν πίσω σε ξύλινα φέρετρα.
«Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης συνιστά επίθεση ενώπιον της οποίας θα πρέπει να αντισταθούμε. Ας μην σκεφτεί κανένας να επιτεθεί στη Συρία ή να παραβιάσει την κυριαρχία της διότι θα τους στείλουμε πίσω στη χώρα τους, είτε είναι Σαουδάραβες είτε Τούρκοι, μέσα σε ξύλινα φέρετρα», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό.
«Αυτή θα είναι η τύχη όποιου θελήσει να συμμετάσχει μαζί με τους τρομοκράτες στην επίθεση εναντίον της Συρίας», δήλωσε ακόμη ο υπουργός, την ώρα που τα στρατεύματα του καθεστώτος έχουν σημειώσει πολυάριθμες επιτυχίες έναντι των ανταρτών μετά την επέμβαση της συμμάχου Ρωσίας στη σύγκρουση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Μουάλεμ υποστήριξε ακόμη πως μια κατάπαυση του πυρός είναι δύσκολη ή και αδύνατη πριν σφραγισθούν τα σύνορα με την Τουρκία και την Ιορδανία και πριν συμφωνηθεί ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Συρία.
Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε πως επικαλείται τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε δηλώσει πως «μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι δυνατή πριν τεθούν υπό έλεγχο τα σύνορα με την Τουρκία και την Ιορδανία και πριν υπάρξει συμφωνία πάνω σ' έναν κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, είναι δύσκολο να το επιτύχουμε αυτό». Οι ανταρτικές οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ανεφοδιάζονται μέσω τόσο της Τουρκίας όσο και της Ιορδανίας. Το καθεστώς του Άσαντ θεωρεί τους μαχητές, τόσο τους αντάρτες όσο και τους τζιχαντιστές, τρομοκράτες στην υπηρεσία περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ.
Την Πέμπτη, ένας σαουδάραβας στρατηγός υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η χώρα του, η οποία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της συριακής εξέγερσης, θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Συρία αποφάσιζε ο υπό την Ουάσινγκτον συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών. Εξάλλου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως έχουν σοβαρους λόγους να πιστεύουν πως η Τουρκία ετοιμάζει μια "στρατιωτική επέμβαση" στη γειτονική Συρία, επικαλούμενες τη συγκέντρωση στα σύνορα ανδρών και υλικού και το γεγονός ότι η Άγκυρα απαγόρευσε να πετάξει πάνω από το έδαφός της ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές αστείες.