29 Φεβρουαρίου 2016

Παναγιώτης Μαυρίκος: Ο εκδότης με τα πολύ ακριβά γούστα

Ο Κίμων Στεργιώτης ήταν ο πρώτος που τον Ιούνιο του 2015 είχε αποκαλύψει πως «ο Μαυρίκος συστηματικά ασκούσε εδώ και χρόνια –με συκοφαντικά δημοσιεύματα– πίεση, ώστε να πάρει μερίδιο από τη διαφημιστική δαπάνη της ΔΕΗ»

«Έχεις ένα παιδί να προσέχεις, να σκεφτείς και το παιδί», «Έχω δύναμη να τους γα…σω και να τις κάψουμε τελείως», «Να δώσεις χρήματα από το μπάτζετ της ΕΥΔΑΠ στον Μαυρίκο της “Ακρόπολης”, είναι τρελός», είναι μερικές μόνο από τις φράσεις των φερόμενων ως πρωταγωνιστών ενός βορβορώδους κυκλώματος δημοσιογραφικών εκβιασμών!

Ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτης Μαυρίκος, και ακόμα δύο δημοσιογράφοι, οι Παναγιώτης Μουσσάς και Χρήστος Φράγκου, φέρονται –σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.– να εκβιάζουν στελέχη ΔΕΚΟ, πολιτικούς, τραπεζίτες και επιχειρηματίες, προκειμένου να αποκομίσουν χρηματικά οφέλη. Από την αστυνομική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις για πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, το οποίο, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία του δεκάδες ιστοσελίδες, απομυζούσε κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέσω κρατικής διαφήμισης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. «Τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά που υπερέβαιναν τις 70.000 ευρώ τον μήνα. Απειλούσαν ότι «θα βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα», ότι θα προβούν σε δημοσιεύσεις με προσωπικές λεπτομέρειες σε δεκάδες sites που εμφανίζονταν να ελέγχουν, εάν οι ιθύνοντες των δημόσιων υπηρεσιών δεν υπέκυπταν», δηλώνει στο «Π» αξιωματικός της Ασφάλειας που συμμετείχε στις έρευνες.

Ο πρώτος που μίλησε, στα μέσα Ιουνίου 2015, για τον Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος φέρεται ως ο πρωταγωνιστής του κυκλώματος δημοσιογραφικών εκβιασμών, είναι ο τότε διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργίωτης, ο οποίος αποκάλυψε ότι «ο Μαυρίκος συστηματικά ασκούσε εδώ και χρόνια πίεση με διάφορους τρόπους –κυρίως με συκοφαντικά δημοσιεύματα και απειλές–, ώστε να πάρει μερίδιο από τη δαπάνη της ΔΕΗ προς τα μέσα ενημέρωσης». Το απόστημα, όμως, άρχισε να σπάει όταν η δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου, υπεύθυνη γραφείου Τύπου του διευθύνοντας συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Παναγιώτη Μπενίση, κατέθεσε στις 11 Φεβρουαρίου μηνυτήρια αναφορά στην οποία αναφέρει ότι «στις 4 Φλεβάρη συναντήθηκε σε καφετέρια με τον κατηγορούμενο Π. Μουσσά, ο οποίος απαίτησε από εκείνη να δώσει χρήματα στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας “Ακρόπολη”, Π. Μαυρίκο, για να μη γράφει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ”, απειλώντας την ως εξής: «Πρόσεχε. Ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying». Αργότερα τους συνάντησε και ο Χρ. Φράγκου, διευθυντής της ιστοσελίδας sofokleousin.gr (στην οποία αρθρογραφούσε η κα Κάτζου), και μαζί της πρότειναν να… συνεργαστούν στον τομέα της διαφήμισης.

Και νέα εντάλματα

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής προκύπτει πως η δράση του κυκλώματος χρονολογείται τουλάχιστον από το 2009, ενώ σε αυτό φέρονται να συμμετέχουν και άλλα άτομα από τον εκδοτικό – δημοσιογραφικό χώρο, τα οποία θα κληθούν για ανωμοτί κατάθεση και ίσως για κάποια προκύψουν και εντάλματα σύλληψης. Προκειμένου οι αστυνομικοί να «δέσουν» την υπόθεση, επιστρατεύθηκε ο κοριός της ΕΥΠ, καταγράφοντας πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών των κακοποιών με τα θύματά τους, όπου υπήρξαν περιπτώσεις που τους ενοχλούσαν δεκάδες φορές μέσα στην ίδια ημέρα και έφταναν στο σημείο να βρίζουν και να εκτοξεύουν απίστευτες απειλές σε βάρος των θυμάτων τους, για τα οποία φρόντιζαν να μάθουν τα πάντα για την καθημερινότητά τους, ακόμα και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, ώστε να τους απειλούν, μεταξύ άλλων, με δημόσια διαπόμπευση.

Ο «αρχιμανδρίτης»

Τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος εκβιασμών εμφανίζονται στη δικογραφία να προβαίνουν σε δεκάδες συνεννοήσεις για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα υπέρ του «αρχιμανδρίτη», όπως χαρακτήριζαν… συνωμοτικά τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Μάλιστα, εμφανίζονταν να ζητούν από την Αμαλία Κάτζου να μεσολαβήσει στον κ. Παππά, προκειμένου να συναντηθούν με τον «πατριάρχη Αλέξιο», όπως αποκαλούσαν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για «αήθεις επιθέσεις ενάντια στην κυβέρνηση και το πρόσωπό μου, που συνεχίζονται από τα συγκεκριμένα κέντρα, εδώ και μήνες».

Παναγιώτης Μουσσάς: Ο δημοσιογράφος με το αυτοκίνητο των 53.000 ευρώ

Διαβάζοντας το διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., σταθήκαμε ιδιαίτερα στο αυτοκίνητο μάρκας BMW X-4, το οποίο βρέθηκε στην οικία του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μουσσά. Ένα μοντέλο που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα (στα τέλη του 2014) και που η τιμή του ξεκινάει από 53.350 ευρώ. Χρήματα τα οποία είναι λίγο δύσκολο να εξοικονομήσει ένας δημοσιογράφος εφημερίδων και ιστοσελίδων στα χρόνια του μνημονίου, ακόμη κι αν δουλεύει σε τρία ή τέσσερα Μέσα. Ο κ. Μουσσάς, πάντως, είχε αναπτύξει μία ιδιαίτερη ικανότητα στο να βρίσκεται σε γραφεία Τύπου, αλλά και πάλι το νούμερο φαντάζει μεγάλο.

Χρήστος Φράγκου: Ο συντάκτης του άρθρου για τον… πόλεμο της Google

Τραγική ειρωνεία για τον διευθυντή της ιστοσελίδας sofokleousin.gr, ο οποίος συνελήφθη την ημέρα που τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλαν το άρθρο του για τον «πόλεμο που κάνει η Google στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα». Στα αξιοσημείωτα, επίσης, το γεγονός ότι η Αμαλία Κάτζου αρθρογραφούσε μέχρι πρότινος στην ιστοσελίδα που διευθύνει, ενώ οι δυο τους φαίνεται πως μέχρι πρότινος είχαν και μία καλή φιλική σχέση, καθώς στο Facebook του συναντά κανείς αρκετές φωτογραφίες στις οποίες είναι μαζί!

του Κώστα Παπαδόπουλου
paraskhnio.gr