06 Φεβρουαρίου 2016

ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΣ ΚΑΝΑΝΕ! Έτοιμη να «σφραγίσει» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα η ΕΕ: Στέλνει συνοριοφύλακες και ίσως στρατό

Το σχέδιο ενίσχυσης της συνοριοφυλακής στα σκοπιανά σύνορα με την Ελλάδα είναι αρκετά δημοφιλές το τελευταίο διάστημα και συζητείται ως μία λύση τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών, όσο και στο Βερολίνο, παρ' ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ανοικτά τις αντιρρήσεις της

Σε ασφυκτικό κλοιό κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο ενίσχυσης των δυνάμεων συνοριοφυλάκων, ενδεχομένως και της αποστολής στρατού, στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, προκειμένου να ανακόψουν της προσφυγικές ροές και ειδικότερα προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του έγκυρου ενημερωτικού μέσου, το σχέδιο ενίσχυσης της συνοριοφυλακής στα σκοπιανά σύνορα με την Ελλάδα είναι αρκετά δημοφιλές το τελευταίο διάστημα και συζητείται ως μία λύση τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών, όσο και στο Βερολίνο, παρ' ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ανοικτά τις αντιρρήσεις της. Υποστηρίζεται, επίσης, από αρκετές βαλκανικές χώρες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες και Τούρκοι, αλλά και παράγοντες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχουν θέσει επιτακτικά το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στα σύνορα των Σκοπίων και της Ελλάδας, ώστε να ελεγχθούν ή και να «κλείσουν ερμητικά», όπως αναφέρεται, τα σύνορα της ΕΕ.

Πρωτεργάτης της συγκεκριμένας ιδέας εμγανίζεται να είναι η Σλοβενία, η οποία έθεσε την πρότασή της προς συζήτηση τον προηγούμενο μήνα. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει αμφισβητηθεί έντονα, παρόλα αυτά προβλέπει την εναντίωση μελών της ΕΕ κατά της Ελλάδας. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα κινδυνεύει να «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα και τις αθρόες ροές των προσφύγων από την Τουρκία, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εν μέρει, το σχέδιο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων των Σκοπίων έχει τεθεί μερικώς σε εφαρμογή, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, έχουν στείλει αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες.