Να μη χάσει τον προνοιακό χαρακτήρα του το Ταμείο λέει η ΝΔ - Δεν χρειάζεται τριπλασιασμός των εισφορών για να σωθεί το Ταμείο - 120 εκατ. το χρόνο θα απέφερε το «ηλεκτρονικό δίκτυ» από όσους δεν πλήρωναν τις εισφορές τους
«Από το 2010 οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει με την τρόικα να παραμείνει αυτόνομο ταμείο ο ΟΓΑ, εκτός του νόμου 3863/2010 και η τρόικα το σεβάστηκε» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, που χαρακτήρισε «προσβλητικό και προκλητικό να δηλώνει τώρα η κυβέρνηση ότι αποτελεί "επίτευγμα" το σχέδιο Κατρούγκαλο για δημιουργία ενός Ταμείου για τους αγρότες».
Όπως αποκάλυψε ο κύριος Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή για τα θέματα των αγροτών, «το 2012 έως και 2014, υπήρχε συμφωνία με την τρόικα, να μείνει αυτόνομο το ταμείο των αγροτών, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του ειδικού βάρους που έχει για την παραγωγική ανασυγκρότησή της χώρας και τη συμβολή του στην έξοδο από την κρίση».
Ακόμα και στην συμφωνία της διοικητικής ενοποίησης των ταμείων σε τρία, τόνισε, «είχαμε συμφωνήσει και διασφαλίσει ότι το ταμείο των αγροτών θα παρέμενε αυτόνομο».
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «αποτελεί πρόκληση η εικόνα που δίνετε για το ταμείο του ΟΓΑ. Ο ΟΓΑ δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός αμιγώς ασφαλιστικού ταμείου. Είναι κατεξοχήν προνοιακό ταμείο» και χαρακτήρισε «συσκότιση» να επικαλούνται πως «την εικόνα του Φεβρουαρίου του 2016 με 667.574 συνταξιούχους και μηνιαία δαπάνη 298.268.022 ευρώ. Δεν απεικονίζει την πραγματικότητα και η αξιολόγησή του δεν πρέπει να γίνεται μόνο με ασφαλιστικά κριτήρια».
Υπενθύμισε μάλιστα πως μόλις το 1997 ο ΟΓΑ άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά ασφαλιστικού ταμείου, «που σημαίνει ότι θα μιλάμε για τον ΟΓΑ ως αμιγώς ασφαλιστικό ταμείο από το 2026 και μετά»!
«Εμείς ως ΝΔ, σήμερα, ξεκαθαρίζουμε ότι θέλουμε τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο» τόνισε. «Στη δική μας πρόταση επίσης, δεν υπήρχε ζήτημα αύξησης των εισφορών, παρά μόνο η εφαρμογή του ν. 4254/2014» δηλαδή το ηλεκτρονικό δίκτυ-Βρούτση όπως το έλεγαν ως αντιπολίτευση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «που διασφάλιζε διαφάνεια και δικαιοσύνη, καθώς θα εντόπιζε τους οφειλέτες και θα πλήρωναν τις εισφορές μόνο ενός έτους κατ’ ανώτατο όριο». Και μόνον αυτό θα έδινε ρευστότητα στον ΟΓΑ 120 εκ. ευρώ ετησίως, όπως είπε ο κύριος Βρούτσης για να τονίσει: «Δεν είναι πιο δίκαιο λοιπόν, αντί του τριπλασιασμού των εισφορών να εισπράττουμε μόνο από αυτούς οι οποίοι χρωστούν; Εσείς όμως, επιμένετε στην εξοντωτική αύξηση των εισφορών» κατέληξε.
Ο κύριος Βρούτσης υπογράμμισε ότι δεν θα φτάναμε ως εδώ αν εφαρμόζονταν οι πιο ήπιες μεταρρυθμίσεις του email Χαρδούβελη και θύμισε πως εκτός από το ασφαλιστικό, οι αγρότες θα υποστούν και όλες τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, δηλαδή:
• Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
• Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
• Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.
• Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
• Αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.
• Φορολόγηση των επιδοτήσεων με το ν. 4328/2015 που «χρυσώθηκαν» με αφορολόγητο 12.000 ευρώ.