Πριν στεγνώσει το μελάνι επί των ελληνικών προτάσεων για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, είχαμε την πρώτη κίτρινη κάρτα από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν ότι η επιβολή ενός συντελεστή 50 ή 55% όχι μόνο δεν θα φέρει έσοδα αλλά αντιθέτως θα λειτουργήσει ως κίνητρο για φοροδιαφυγή.
Η ελληνική πρόταση- αν και φαίνεται ότι υπάρχουν παραλλαγές- βασίζεται στη λογική μιας ενιαίας κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, με τη διαφορά ότι το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ (μείωση φόρου 2.100 ευρώ) δεν θα ισχύει για τους επιτηδευματίες. Όσον αφορά, δε, στους συντελεστές, αυτό το βασικό σενάριο προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών, με την προσθήκη ενός ακόμα κλιμακίου πάνω από τις 60.000 ευρώ, με συντελεστή 50% ή 55%. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχει και εισήγηση για 60% πάνω από τις 100.000 ευρώ.
Καμία ελάφρυνση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Στο σενάριο αυτό είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά μόνο αύξηση των επιβαρύνσεων για τα υψηλά εισοδήματα, τουλάχιστον όσον αφορά σε μισθωτούς, γιατί αν μιλάμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκύπτει σημαντική ελάφρυνση για τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Πώς συμβαίνει αυτό; Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των επιτηδευματιών έχει φορολογούμενο εισόδημα περίπου 15.000 ευρώ κι ως εκ τούτου φορολογείται με συντελεστή 26%. Αν ισχύσει το νέο σενάριο, το ίδιο εισόδημα θα φορολογείται με 22%. Αν και δεν υπάρχει ακόμα επ' αυτού αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης με μακρά εμπειρία εκτιμούν ότι δύσκολα θα περάσει από το Κουαρτέτο, που εμφανίζει αλλεργικά συμπτώματα κάθε φορά που γίνεται λόγος για ελαφρύνσεις στους επαγγελματίες, πόσο μάλλον τώρα που δρομολογείται από την κυβέρνηση ως αντίβαρο στην αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς η ελληνική πρόταση «πατάει» πάνω στις προβλέψεις του Μνημονίου. Έτσι, ενώ η Καραγιώργη Σερβίας είχε αποσύρει κακήν κακώς τη σχετική διάταξη το περασμένο Φθινόπωρο, με τη λογική να φέρει μια νέα κλίμακα πιο προοδευτική ή να βάλει και αυτά τα εισοδήματα στην ενιαία κλίμακα, το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το ΓΛΚ σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κινείται σε άλλη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο και ο Προϋπολογισμός:
ως τις 12.000 ευρώ εισόδημα ο συντελεστής θα «πετάξει» από το 11% στο 15%,
από τις 12.000 ευρώ και πάνω ο συντελεστής θα πάει στο 35% από 33% σήμερα,
το δυστύχημα είναι ότι το σενάριο αυτό προβλέπει κι ένα ακόμα κλιμάκιο για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, στα οποία θα επιβάλλεται φόρος 45%!
Αγνωστο τι θα αλλάξει στη φορολογία των αγροτών
Ο άγνωστος «Χ» παραμένει ακόμα- αλλά όχι για πολύ- η φορολογία των αγροτών, καθώς η κυβέρνηση θα εξαντλήσει για προφανείς λόγους όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, έτσι ώστε να αποφύγει τη ρητή μνημονιακή δέσμευση για αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 20% από φέτος κιόλας και στο 26% για τη χρήση του 2017. Ένα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο είναι να «σπάσει» αυτή η αύξηση σε τέσσερα χρόνια, αλλά εκτιμάται ότι ακόμα κι αυτό είναι δύσκολο πολιτικά διαχειρίσιμο, με τους αγρότες στα κάγκελα και τα τρακτέρ στους δρόμους.