16 Φεβρουαρίου 2016

Die Welt: O Tσίπρας απατάται ξανά – Η Μέρκελ δεν θα υποχωρήσει λόγω προσφυγικού

Το προσφυγικό ζήτημα είναι το κύριο θέμα σχολιασμού στον γερμανικό τύπο για άλλη μια μέρα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται μεταξύ άλλων και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η εφημερίδα Die Welt συνδέει το προσφυγικό με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα ενόψει της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι η Άγκελα Μέρκελ θα φανεί υποχωρητική.

Όπως επισημαίνει “ενώπιον της προσφυγικής κρίσης ο έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει να επιδείξει υποχωρητικότητα η καγκελάριος στη διαμάχη γύρω από τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ενδέχεται να απατάται”, εκτιμά η εφημερίδα του Βερολίνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εξακολουθεί να ισχύει για τη γερμανική κυβέρνηση η αρχή της χρηματοδότησης έναντι δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις.

Επικαλούμενη κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης η Die Welt σημειώνει ότι “οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό, γι’ αυτό και δεν ζήτησαν σε καμία συνάντηση με μέλη της γερμανικής κυβέρνησης κάποια συμφωνία τύπου ‘πρόσφυγες έναντι ηπιότερων όρων'”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν πολλές υποθέσεις: “Ότι θα λυγίσει η Μέρκελ, ότι θα υποχωρήσει ο Τσίπρας.

Η καγκελάριος χρειάζεται τη βοήθεια των Ελλήνων προκειμένου να λειτουργήσει το σχέδιό της για την προσφυγική κρίση χωρίς να κλείσουν τα σύνορα εντός της Ευρώπης. Ο Τσίπρας χρειάζεται πάνω από όλα τη Μέρκελ εάν θέλει να λάβει τον Ιούλιο δισεκατομμύρια ώστε να εξοφλήσει τα χρέη του”, γράφει η Die Welt.

Αυξανόμενες αντιδράσεις απέναντι στη Γερμανία

Ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες ολοένα περισσότερες χώρες εκφράζουν την πλήρη και ανοικτή τους αντίθεση στην προσφυγική πολιτική της Γερμανίας. Όπως παρατηρεί η Neue Osnabrücker Zeitung, “το περιβάλλον της καγκελαρίου Μέρκελ έχει γίνει μοναχικό, πολύ μοναχικό. Πριν από τη σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό ούτε ο πιο στενός της σύμμαχος, η Γαλλία, της είναι πια πιστός. Την ίδια ώρα χώρες της ανατολικής Ευρώπης -η λεγόμενη ομάδα Βίσεγκραντ- ισχυροποίησαν το ‘όχι’ τους απέναντι σε κάθε είδους ποσοστώσεις (σ.σ. για υποδοχή προσφύγων)”.

Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, “όσο άδικο κι αν μπορεί να είναι, σε πολλά κράτη-μέλη το σύνθημα (σ.σ. της Άγκελα Μέρκελ) ‘θα τα καταφέρουμε’ φάνηκε σαν ένα νέο είδος ηγεμονικής πολιτικής του Βερολίνου. Η Γερμανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει μόνη της την πολιτική των ανοικτών συνόρων, όχι εναντίον εταίρων που προτιμούν να βλέπουν την προσφυγική κρίση σαν πρόβλημα των Γερμανών”.

Αμφισβήτηση ελληνικών διεκδικήσεων από τη ναζιστική κατοχή

Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Die Welt επανέρχεται στις ελληνικές διεκδικήσεις από τη Γερμανία από το διάστημα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, “με μια έκθεση της Τράπεζας του Ράιχ η Αθήνα αιτιολογεί απαιτήσεις δισεκατομμυρίων απέναντι στη Γερμανία. Ωστόσο, ο φάκελος αποδεικνύει το αντίθετο”, σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, “διαφαίνεται ότι –καθαρά βάση υπολογισμών- ενδέχεται να μην έχει η Γερμανία χρέη προς την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό μάλιστα να ισχύει το αντίθετο: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα –ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό- να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει (σ.σ. η Ελλάδα) στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου, τα παραπάνω συμπεράσματα “είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης γερμανικών εγγράφων, κυρίως μιας έκθεσης της Τράπεζας του Ράιχ που διατηρείται στο αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τον ιστορικό από το Μανχάιμ Χάιντς Α. Ρίχτερ”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ειδικός στη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας επιστήμονας δηλώνει έκπληκτος για τις, κατά τη γνώμη του, εκ βάθρων λανθασμένες απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία σε αυτό το ζήτημα.

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle

http://lykavitos.gr/archives/259729