Πολιτικές σκοπιμότητες βλέπει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στη διαχείριση της Ελλάδας στο προσφυγικό.
Συγκεκριμένη στην ηλεκτρονική του έκδοση επικαλείται τα στοιχεία εμπιστευτικής έκθεσης της γερμανικής υπηρεσίας αναλύσεων Gasim για την παράνομη μετανάστευση και ασκεί δριμύτατη κριτική για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα,.
Οπως γράφει και η DW το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει στην Ελλάδα ζουν πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, υπό άσχημες συνθήκες. Μάλιστα περιγράφει την κατάσταση στη χώρα ως «απάνθρωπη», ενώ ο αρθρογράφος εκτιμά πως αυτές οι συνθήκες ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, δεδομένου ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα «κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Γραφειοκρατεία και υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου
Στην έκθεση αναφέρεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ελλείψεις στις δομές. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια.
Ενδεικτικό είναι όπως αναφέρει πως αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει προς το παρόν αφήσει αναπάντητες σχετικές ερωτήσεις.
Πλημμελείς έλεγχοι στην Ελλάδα -Μπαίνουν μετανάστες και δηλώνουν πρόσφυγες
Την ίδια στιγμή ασκεί κριτική και για πλημμελείς ελέγχους στην Ελλάδα. Οπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με την έκθεση του Gasim το τελευταίο διάστημα κατέφθασε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Μαρόκο, την Αλγερία και στην Τυνησία, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατάγονται από το Ιράκ και τη Συρία με στόχο να λάβουν το ελληνικό πιστοποιητικό καταγραφής, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πορεία τους μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)».