05 Μαρτίου 2016

Ολοι οι διάλογοι από το συμβούλιο αρχηγών: Το συγχωροχάρτι, το μπάσκετ και ο παππούς που κάπνιζε μέχρι τα 110

Τσίπρας: Η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά - Θεοδωράκης: Προκαλείς τη νοημοσύνη μας όταν λες ότι το 2015 είχες και στρατηγική - Πότε ο Λεβέντης έκανε τον Σταυρό του;- Τι είπε ο Κουτσούμπας για τις ΜΚΟ

Σταθερά υποστηρικτικός προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της ήταν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η Γερμανία είναι μαζί μας, αλλά η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας περισσότερο από μια φορές στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παλαιότερα καταγράφονταν και ταυτοποιούνταν περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμπαιναν στην Ελλάδα, αλλά πλέον αυτό γίνεται για το 100%.

Παραδέχτηκε επίσης ότι μπαίνουν καθημερινά στη χώρα περί τους 1.500 με 2.000 ανθρώπους και βγαίνουν μόνο 200 με 300. Παρά ταύτα, επέμεινε να χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη», ενώ ανέφερε ότι δεν φτιάχνονται δομές φιλοξενίας στα σύνορα για να μην ενισχύσουμε τις ροές.

Εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί η συμφωνία για να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, είπε ότι το όριο παραμονής στην Ελλάδα είναι το 1/50 του συνολικού αριθμού, αφού είμαστε το 1/50 της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο βέτο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι μία άσκηση απειλής που βοηθάει».

Η Τασία και ο τελευταίος λόγος του Σταύρου

Αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο πρωθυπουργός μαζί με της Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε και την πολιτική της πρώην υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων αρχηγών και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο τελευταίος είπε ότι «είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στα πλαίσια μίας στρατηγικής».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «η Τασία έπρεπε να τα πει αυτά, αν και τώρα λέμε άλλα» και ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κάλεσε να αναγνωρίσει ότι «την πολιτική σας την έχει καταδικάσει η πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε κανενός την κεφαλή επί πίνακι, αλλά δε θα σας δίνουμε και συγχωροχάρτι για όσα συνέβησαν. Ακόμα και ο Μουζάλας είχε την τόλμη να μιλήσει για σοβαρά λάθη το 2015».

Ο πρωθυπουργός γελώντας, αντέδρασε: «Εντάξει, ο Σταύρος θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ας τον έχει».

Οι ΜΚΟ και οι τζιχαντιστές

Πολύ λόγος έγινε για τη δράση των ΜΚΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι «απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε ότι «οι περισσότερες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια».

Ο κ. Κουτσούμπας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εξ αρχής και στερεότυπα έθετε το θέμα της οικουμενικής, καλώντας και τους υπολοίπους αρχηγούς να πάρουν θέση.

Το μπάσκετ του Κυριάκου και τα τσιγάρα του Λεβέντη

Τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη ενόχλησαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια από τις διακοπές που δέχθηκε από τον κ. Λεβέντη του είπε με αυστηρότητα: «Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα».

Στη διάρκεια του διαλείμματος, πάντως, το κλίμα μεταξύ των αρχηγών ήταν χαλαρό και επέτρεπε στον πρωθυπουργό να σχολιάσει το αθλητικό παράστημα του προέδρου της ΝΔ.

«Πως διατηρείσαι;», ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα. «Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον διάλογο των δύο παρενέβη ο κ. Λεβέντης για να πει: «Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών».

Επισης, όσον αφορά στον κ. Λεβέντη, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που μιλούσε η κυρία Γεννηματά, εκείνος έκανε τον σταυρό του!