05 Μαρτίου 2016

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΡΕ ΓΙΔΙΑ! Έρχονται 200.000 «λυπητερές» για τέλος επιτηδεύματος του… 2013!

Φόρους από το πουθενά -και εν αγνοία τους ακόμα και τώρα- βρίσκονται να χρωστάνε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις εφορίες εκτυλίσσονται ήδη σκηνές απείρου κάλλους, με ανθρώπους που τρέχουν να πληρώσουν, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες με εκείνους που δεν μάθανε ακόμα ότι χρωστάνε.

Με μια μαγική κίνηση η Εφορία γύρισε τον χρόνο πίσω και, εν έτει 2015, βεβαίωσε μαζικά φόρους του 2013 ακόμα και σε εταιρείες που είχαν κλείσει και πήραν πιστοποιητικά ότι δεν χρωστάνε ή δεν έχουν καν έδρα και λογιστές για να τις παρακολουθούν.

Ακόμα χειρότερα, η Εφορία «ανακάλυψε» και ποια φυσικά πρόσωπα ήταν αρμόδια για τις επιχειρήσεις το 2012 -όταν αυτές υπήρχαν και λειτουργούσαν- και τα βάζει στο κυνήγι για να πληρώσουν χωρίς να ενημερώσει καν ότι χρωστάνε και πόσα!

Taxisnet-φάντασμα

Το πλέον απίστευτο, όμως, είναι ότι ενώ στα επτά χρόνια της κρίσης έκλεισαν πάνω από 900.000 επαγγελματικά ΑΦΜ, τα οποία ακύρωσαν τα βιβλία τους ή πτώχευσαν, το υπουργείο Οικονομικών δεν απενεργοποιεί αλλά κρατάει ανοικτούς τους λογαριασμούς τους στο Taxisnet, με μοναδικό σκοπό να αναρτά εκεί όποιον φόρο θυμηθεί ότι πρέπει να πληρώσουν, σαν να βρίσκεται κάποιος από την άλλη πλευρά που θα ειδοποιηθεί ότι έχει εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό και έχουν βεβαιωθεί ξανά παλιοί ή νέοι φόροι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, βάζει από μόνο του τις οφειλές σε δόσεις για να πληρώνονται ανά μήνα, την ίδια στιγμή που έμεναν απλήρωτες για χρόνια! Το πρόβλημα στην πράξη αφορά και τις δύο πλευρές: και τους φορολογουμένους που διαρκώς πληρώνουν αλλά βρίσκονται και πάλι να χρωστάνε, αλλά και το Δημόσιο που, όπως παραδέχονται ακόμα και στελέχη της φορολογικής διοίκησης, «δεν θα βρει να εισπράξει» τα πάνω από 100 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε όταν βεβαίωνε φόρους για το 2012.

Το χρονικό

Το καλοκαίρι του 2015, εν μέσω capital controls και δημοψηφίσματος και ενώ η χώρα βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας και υπέγραφε νέα μνημόνια, η Εφορία βεβαίωσε μαζικά το τέλος επιτηδεύματος που δεν εισέπραξε το 2013! Και μέσα στον ορυμαγδό παλαιών και νέων φόρων βρέθηκαν 200.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ένα «πεσκέσι» 600 ή 1.000 ευρώ και άνω μόνο και μόνο επειδή το κράτος επιβάλλει φόρους όποτε να ‘ναι και όσο να ‘ναι, ακόμα και δύο ή τρία χρόνια μετά το έτος που αφορούν.

Το μπλέξιμο ξεκίνησε με την πρώτη επιβολή του τέλους επιτηδεύματος το 2011. Κατά χιλιάδες έτρεχαν τότε οι επιτηδευματίες να κάνουν διακοπή για τις ανενεργές (από χρόνια ή δεκαετίες κιόλας ήδη) εταιρείες και τα μπλοκάκια τους προκειμένου να μην πληρώνουν φόρους ως ενεργές επιχειρήσεις.

Στη φάση εκείνη άρχισε ο φαύλος κύκλος των παρατάσεων και αναβολών επιβολής του τέλους επιτηδεύματος. Οι καθυστερήσεις και ο ετεροχρονισμός των πληρωμών του τέλους από μήνα σε μήνα και από χρόνο σε χρόνο οδήγησαν τους μεν φορολογουμένους να μην ξέρουν τι πληρώνουν, τις δε εφορίες να αγνοούν τι εισπράττουν, πότε και γιατί.

Για παράδειγμα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 πληρώθηκε η πρώτη δόση από το τέλος επιτηδεύματος του 2012, δηλαδή για τη χρήση του 2011! Δεν εισπράχθηκε όμως από τις επιχειρήσεις το αντίστοιχο τέλος του 2013 για τη χρήση του 2012.

Αυτό δεν μπόρεσε να το κάνει ούτε το 2014, ούτε πριν από το καλοκαίρι του 2015. Τότε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι ΔΟΥ έστειλαν 200.000 ειδοποιήσεις σε επιχειρήσεις να πληρώσουν τα 600 ή 1.000 ευρώ (ή και περισσότερα) που προέβλεπε ο νόμος 3986 του 2011.

http://lykavitos.gr/archives/264019