17 Μαρτίου 2016

«Ασφυκτιά» ο Πειραιάς με 4.500 πρόσφυγες


Στη φώτο μουσουλμάνοι προσεύχονται μέσα στο κτήριο του ΟΛΠ παρά τη μιζέρια τους!

Το αδιαχώρητο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας -Αρνούνται να μετακινηθούν  – Μόνο ένα πούλμαν αναχώρησε για Λαύριο

Ξεπερνούν τις 4.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στον Πειραιά.

Στο λιμάνι σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση βρίσκονται 4.450 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς.

Το πρωί στο λιμάνι  κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1» μεταφέροντας ακόμη 544 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 326 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 182 από τη Χίο.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρει.

Η κατάσταση στο λιμάνι χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη καθώς εθελοντές και φορείς, αν και προσπαθούν αρκετά, εν τούτοις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ενώ οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Την ίδια ώρα κάθε άλλο παρά συνεργάσιμοι αποδεικνύονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι, καθώς εξακολουθούν να αρνούνται τη μετακίνησή τους σε άλλα κέντρα φιλοξενίας. Από τα πέντε πούλμαν που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μόνο το ένα μετέφερε πρόσφυγες σε κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και αυτό που ρωτούν είναι πότε θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη, προκειμένου μέσω Σκοπίων να μεταβούν στη Γερμανία.

Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι δεν θέλουν να μετακινηθούν σε κέντρα διαμονής φοβούμενοι ότι οι αρχές θα τους κρατήσουν τα χαρτιά και θα εγκλωβιστούν.

Λίγοι είναι οι πρόσφυγες ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά που ζητούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους με πιο ανθρώπινες συνθήκες καθώς πολλοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι τα σύνορα στην Ειδομένη θα παραμείνουν κλειστά.

Εκπρόσωποι φορέων ζητούν από την κυβέρνηση να διαμορφώσει έγκαιρα άλλους χώρους προσωρινής διαμονής προσφύγων ώστε να μεταφερθούν από τα σημεία προσωρινής φιλοξενίας στο λιμάνι. Όπως λένε, «δεν πρέπει να γίνει ο Πειραιάς μια νέα Ειδομένη!»