18 Μαρτίου 2016

ΠΕΡΙΦΗΜΑ! Η συμφωνία έκλεισε... με Τούρκους ελεγκτές στα νησιά και για 72.000 πρόσφυγες... μετά ξανα μανά τα ίδια

Και φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως τα παρουσιάζουν οι δημοσιοκάφροι "από την Κυριακή επιστρέφουν στην Τουρκία"... αν ήταν να επέστρεφαν πακέτο στην Τουρκία ποιος ο ρόλος του Τούρκου αξιωματικού στα νησιά; Τι θα αποφασίζει; Προφανώς και θα αποφασίζει ποιοι θα επιστρέψουν και ποιοι θα ΜΕΙΝΟΥΝ Ελλάδα
2. Το ταβάνι των 72.000 προσφύγων μετά το οποίο η συμφωνία δεν ισχύει, σημαίνει ότι με την έναρξη του καλοκαιριού θα αρχίσουν πάλι τα καραβάνια που θα νομίζουν ότι θα περάσουν λαθραία στην Ευρώπη... και τότε θα είμαστε πάλι μόνοι μαζί τους

Συμφώνησαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες πάνω στη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου στο twitter.
Ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των ηγετών της ΕΕ και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» ανήρτησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

"Η συμφωνία με την Τουρκία έκλεισε", έγραψε στο twitter και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Juha Sipila.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Bohuslav Sobotka σημείωσε στο twitter "Ολοι οι μετανάστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, από την Κυριακή και μετά, θα στέλνονται πίσω", χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν εννοεί τους Σύρους πρόσφυγες ή τους μετανάστες γενικά.

Ακολουθούν επίσημες ανακοινώσεις
Λίγο πρν τις 18 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η τελική συνάντηση των 28 μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου με στόχο την επικύρωση της τελική συμφωνίας.

Σε λίγη ώρα ξεκινούν οι συνεντεύξεις Τύπου στις Βρυξέλλες, με πρώτη του Ντόναλτν Τουσκ. Σε περίπου 45 λεπτά θα δώσει συνέντευξη Τύπου και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.


Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έδωσε ο Ντόναλτ Τουσκ στους 28 η συμφωνία ορίζει πως από την Κυριακή 20 Μαρτίου όσοι πρόσφυγες μπουν παράνομα στην Ελλάδα θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο αναφέρει:
  • Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από την Κυριακή οι νεοεισερχόμενοι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία. 
  • H νέα συμφωνία ουσιαστικά ξεκινά από την Κυριακή και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία ότι από την Δευτέρα θα πρέπει να εργάζεται πραγματικά πάνω στο προσφυγικό. 
  • Μάλιστα, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά και τις αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο και τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
  • Επίσης, η Τουρκία έχει μία εβδομάδα στην διάθεση της για να ετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πως θα δαπανήσει τα 3 δισ.ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην χώρα. Δηλαδή, για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και την στέγαση που θα πρέπει να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα για την βελτίωση της ζωής των προσφύγων στην Τουρκία.
Από την Κυριακή σε ισχύ η συμφωνία, αλλά στις 4 Απριλίου θα επιστρέψουν στην Τουρκία

Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι 28 και η Άγκυρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές όσον αφορά τη συμφωνία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Οροφή οι 72.000 επιστροφές στην Τουρκία
Υπάρχει ένα νέο στοιχείο: Αν ο αριθμός των επιστρεφόντων πλησιάσει αλλά δεν ξεπεράσει τις 72.000, τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αν ξεπεράσει τις 72.000 τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να σταματήσει καθώς οι 72.000 αποτελούν οροφή.

[There is a new element: If the number of migrant returns, come close but do not exceed 72,000, the mechanism will have to be reviewed. If it exceeds[ 72,000, then the mechanism will be discontinued, as 72,000 is a ceiling].

Επιβεβαιώνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στη νησιά
Τούρκοι αξιωματικοί θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, είναι μέρος της συμφωνίας
[Turkish officers will be on the Greek islands, it is a part of the agreement]

Σύμφωνα με τους επικριτές της, πρακτικά, η συμφωνία δημιουργεί φόβους για την Ελλάδα και όχι μόνο. Αφενός διατυπώνονται φόβοι ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ θα επιχειρήσουν μέχρι την Κυριακή να περάσουν τα σύνορα ενώ από την άλλη δημιουργεί ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Η Ελλάδα θα έχει περίπου... 36 ώρες στη διάθεσή της προκειμένου να εξετάσει ξεχωριστά καθε μία από τις αιτήσεις ασύλου, να παράσχει δικηγόρο και να εγγυηθεί δίκαιη αντιμετώπιση των προσφύγων.

Αυτό είναι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική του για την αντιμετώπιση της κρίσης μετανάστευσης. Πολλά στοιχεία της κοινής ευρωπαϊκής μας απάντησης πραγματοποιούνται σήμερα και αποδίδουν αποτελέσματα. Οι εργασίες σχετικά με άλλα στοιχεία προωθείται επιμελώς, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να δίδεται στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.

2. Μετά τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της 7ης Μαρτίου, και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για:
  • Περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει σε hotspots. Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί στη λήψη όλων των hotspots σε πλήρη λειτουργία και αύξηση της δυναμικότητας υποδοχής. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τις ελληνικές δομές ασύλου.
  • Η χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη της Ελλάδα για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του ελληνικού-τουρκικού, την επανεισδοχή και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, από την 1η Ιουνίου 2016. Τα κράτη μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να παράσχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου. Η Επιτροπή θα συντονίσει και να οργανώσει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς οι απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή. Η Επιτροπή θα υποβάλλει τακτικά έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του.
  • Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης που πρέπει να παρέχονται για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για τη στήριξη της έκτακτης ανάγκης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση. Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσα πρόσθετες εισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Επιταχύνθηκε μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας. Ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφορών, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.
4. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα, όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την υποστήριξή του προς την Ιορδανία και τον Λίβανο. Απευθύνει έκκληση για δεσμεύσεις που θα πραγματοποιηθούν αμέσως και η ΕΕ ελπίζει να ολοκληρωθούν, για την ενίσχυση υποστήριξης των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής και των δύο χωρών.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

7. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Φεβρουαρίου 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρουσιάσει στη Σύνοδο του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ταχεία κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη βιώσιμης ανάπτυξης και ζωτικών σημασίας υποδομών και την κοινωνική συνοχή στη νότια γειτονιά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .

8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά προσεκτικό, σχετικά με τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και ζητεί να λάβει μέτρα, τα οποία μπορούν να καταστούν αναγκαία από την άποψη αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση των απανταχού λαθρεμπόρων και με κάθε πρόσφορο μέσο παραμένει το «κλειδί». Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, καθώς η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων, μετά από αίτησή του, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο.

Διεθνής αμνηστία: Φρικτή συμφωνία, ντροπή
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προκάλεσε ήδη πάντως έντονες αντιδράσεις.

Με ένα αιχμηρό σχόλιο υποδέχθηκε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Iverna McGowan την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας:

«Η φρικτή συμφωνία σφραγίστηκε – Ντροπή στην Ε.Ε.» έγραψε στο twitter.


Ενώ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής καμπάνιας της Διεθνούς Αμνηστίας Μαρίνα Σεράνο Μαρτίν ανήρτησε ένα αντίστοιχο σχόλιο συνοδευόμενο από μια εύγλωττη φωτογραφία.