15 Μαρτίου 2016

800 πρόσφυγες πέρασαν το φράχτη της ΠΓΔΜ, 400 εγκλωβίστηκαν λίγα μέτρα πριν -Αρνούνται να γυρίσουν στην Ειδομένη [εικόνες]

Περί τους 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες είναι αυτοί που επιχείρησαν χθες να περάσουν στα Σκόπια από σημείο στα ελληνοσκοπιανά σύνορα πιο κάτω από την Ειδομένη όπου τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι τόσο ισχυρά.
Οπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αρχικά οι 700 με 800 πρόσφυγες που έφυγαν από τον καταυλισμό ψάχνοντας για πέρασμα στα σύνορα έφθασαν στην περιοχή «Χαμηλό», πέρασαν το χείμαρρο, που αποτελεί και το φυσικό σύνορο της περιοχής και πέρασαν στην άλλη πλευρά. Ωστόσο, σε απόσταση 2 χλμ. Από το χείμαρρο (βρίσκεται ανάμεσα στα δέντρα, στο βάθος της φωτογραφίας) βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φράχτη (το μήκος του είναι περί τα 40 χλμ. Και στο σημείο εκείνο περίπου είναι η κατάληξή του).

Στο σημείο εκείνο του φράχτη εκείνη την ώρα περιπολούσαν δύο αστυνομικοί, η σκοπιανή πλευρά ήταν απροετοίμαστη με απλά λόγια, οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και έτσι οι 700 με 800 πρόσφυγες πέρασαν κανονικά τα σύνορα και κατευθύνθηκαν στο χωριό των Σκοπίων Μόι. Εκεί, αφού είχε δοθεί το κατάλληλο σήμα συνελήφθησαν και παραμένουν εκεί αναμένοντας να δουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό, πάντως, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας νωρίτερα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ είπε ότι αν γίνει αίτηση επανεισδοχής για τους εν λόγω πρόσφυγες θα εξεταστεί...

Ωστόσο, πέρα από τους 700 με 800 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν στα Σκόπια, λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε από την Ειδομένη μια ακόμη ομάδα προσφύγων και μεταναστών, 300 με 400 ατόμων οι οποίοι όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον χείμαρρο και τον φράχτη. Και αυτό γιατί οι σκοπιανές αρχές μετά το πρώτο κύμα προσφύγων που πέρασε τα σύνορα αφού τους είχε αιφνιδιάσει, πήρε τα μέτρα της, κατεβάζοντας άνδρες της στο φράχτη οι οποίοι και εμπόδισαν την είσοδο της επόμενης φουρνιάς προσφύγων που επιχείρησαν να περάσουν το φράχτη.

Η ομάδα αυτή των 300 με 400 ατόμων θα πρέπει να γυρίσει κανονικά στην Ειδομένη, δεν θα ακολουθηθεί δηλαδή η ίδια διαδικασία με τους άλλους. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται να φύγουν από το σημείο ελπίζοντας ότι όπως και οι άλλοι θα καταφέρουν να περάσουν το φράχτη.