11 Μαρτίου 2016

Associated Press: «Αδειάζουν» πέντε ελληνικά νησιά από πρόσφυγες πριν τη Σύνοδο

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, λέει Τούρκος αξιωματούχος

Την πεποίθηση ότι πέντε ελληνικά νησιά θα «αδειάσουν» από πρόσφυγες πριν τη Σύνοδο για το μεταναστευτικό, εξέφρασε Τούρκος αξιωματούχος σύμφωνα με το Associated Press.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που αναπαράγεται από το δίκτυο ABC ο αξιωματούχος από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι τα νησιά, χωρίς να τα κατονομάζει, θα εκκενωθούν πριν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες η επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία.

Εξήγησε, μάλιστα, πως οι μετανάστες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί θα εγκατασταθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Επισήμανε, δε, ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει να δέχεται μετανάστες που φτάνουν στα νησιά μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.

Στόχος της συμφωνίας, εξήγησε ο Τούρκος αξιωματούχος, είναι να αποθαρρυνθούν οι μετανάστες να περνούν στα τουρκικά εδάφη για να μεταβούν στα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η Τουρκία είναι πεπεισμένη πως οι προσφυγικές ροές θα ελαττωθούν σημαντικά λίγες ημέρες αφού η συμφωνία που προτείνει η χώρα του τεθεί σε εφαρμογή.

Ο αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα πληρώσει την Τουρκία για την επιστροφή των μεταναστών» στη χώρα.