24 Μαρτίου 2016

Το νοσοκομείο Κιλκίς, ο υπουργός και οι… ψύλλοι!

Την υπόσχεση ότι τις επόμενες μέρες θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (ένας παιδοψυχίατρος και ένας μαιευτήρας), θα ικανοποιηθεί το αίτημα για πρόσληψη τεσσάρων ακόμα επικουρικών, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθεί και επιπλέον προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έδωσε ο υπουργός Υγεία,ς Ανδρέας Ξανθός.
Ο υπουργός, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Κιλκίς, πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη ακόμα 8 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό και 9 θέσεων μόνιμων εργαζόμενων, μέσω της επόμενης δέσμης των 2.440 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν άμεσα. Πρόσθεσε δε ότι θα επεκταθεί το καθεστώς της αγόνου σε όλο το νομό Κιλκίς έτσι ώστε η θητεία των επικουρικών να είναι τριετής.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί από την 3η ΥΠΕ, συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 400.000 ευρώ για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει, ενώ παράλληλα έχει εκταμιευθεί το 100% του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό του.

Στη σύσκεψη, στην οποία ο υπουργός άκουσε από τη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής του ΠΕΔΥ, εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς,ο δήμαρχος, Δ. Σισμανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρ. Βεργίδης, ο πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βλ. Παναγιωτίδης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Αγαθόπουλος.

Στην Ειδομένη
Το πρωί ο κ. Ξανθός πραγματοποίησε περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκο Παπαευσταθίου.

Επίσης, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, καθώς και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Χέρσο.

Στην Ειδομένη, ο κ. Ξανθός συνομίλησε με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων.

«Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός και επεσήμανε ότι «ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και επομένως η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του».

Αποτιμώντας την κατάσταση, ο κ. Ξανθός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στο επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων υπάρχει μια σαφής διαβάθμιση καθώς στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα η εικόνα είναι ικανοποιητική σε αντίθεση με τον καταυλισμό στην Ειδομένη όπου αν και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές».

Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός επισκέφτηκε και το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά, ενώ στην συνέχεια πήρε μέρος σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ, με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Καλεμκερίδης: Παρέδωσα πόρισμα
Το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου, Αχιλλέας Καλεμκερίδης, σύμφωνα με δήλωσή του παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Υγείας, Ανδρ, Ζανθό, το κάτωθι πόρισμα επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου για το θέμα των γνωστών καταγγελιών του περί εύρεσης ψύλλων στο Ίδρυμα:


http://www.karfitsa.gr/2016/03/23/to-nosokomeio-kilkis-o-ypoyrgos-kai-oi/