03 Μαρτίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-ΚΡΥΦΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΑΥΤΟΣ! Το ΔΝΤ «μπλοκάρει» τη διαπραγμάτευση, αλλά ο Χουλιαράκης μιλά για νίκες και το βλέπει στριμωγμένο!!

Ο αναπ. υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι είναι το Ταμείο που βρίσκεται σε δύσκολη θέση και όχι η Αθήνα, λόγω της εκτίμησής του ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 4-5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που αποτυπώνεται στην συμφωνία του Αυγούστου

Την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων λόγω των ενστάσεων που θέτει το ΔΝΤ επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας όμως για «επιτυχία της κυβέρνησης».

Την ώρα που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται πως θα καθυστερήσει κι άλλο και παρά τις δηλώσεις του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου πως θα «καούμε» αν το ζήτημα δεν λυθεί έως τον Μάιο, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι σε δύσκολη θέση δεν είναι η χώρα μας, αλλά το ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη ανάμεσα στον Αύγουστο του 2015 και το Μάρτιο του 2016 που να δικαιολογεί τις εκτιμήσεις του για το ότι το δημοσιονομικό κενό μεγάλωσε 4 με 5 φορές» είπε ο αναπληρωτής υπουργός για να προσθέσει «Το ΔΝΤ είναι σε ιδιαίτερη δύσκολη θέση σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ στο να εξηγήσει πως πήγε σε τόσο μεγάλο κενό. Αυτό είναι κρίσιμη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να στηρίξουν όλα τα κόμματα. Πρέπει όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή τη θέση για να απομονώσουν και να αποδομήσουν τις κρίσεις του ΔΝΤ».

Νωρίτερα, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά σε τεχνικό επίπεδο και πως «η εκτίμηση της κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών για το κρίσιμο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2018 κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου. Έχουμε κοινή εκτίμηση για το κενό του 2018. Θα έλεγα ότι αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στηριζόταν στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είχε κλείσει».

Σημείωσε ότι «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η στάση του ΔΝΤ που μετά την τοποθέτηση και του κ. Πόλ Τόμσεν θεωρεί ότι ότι το κενό είναι 4-5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που αποτυπώνεται στην συμφωνία του Αυγούστου».

Εξήγησε ότι «η δική μας θέση και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πως από τον Αύγουστο μέχρι Μάρτιο τα μακροοικονομικά δεδομένα σε σχέση με τις προβλέψεις έχουν βελτιωθεί… Τα μακροοικονομικά δεδομένα τόσο σε επίπεδο μεγέθυνσης είναι βελτιωμένα».


Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ