21 Μαρτίου 2016

Ο αδερφός του πρωθυπουργού του Κοσόβου έγινε πρόσφυγας -Ζήτησε άσυλο στη Γερμανία πέρυσι

Ανάμεσα στους περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία πέρυσι, ήταν και ο αδερφός του πρωθυπουργού του Κοσόβου.

Ο Ισά Μουσταφά επιβεβαίωσε ότι ο αδερφός του, Ρατζίπ, έκανε αίτηση για άσυλο πέρυσι, μόλις λίγες ημέρες μετά από το ταξίδι του ίδιου εκεί για συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Διαβάζω ότι ο αδερφός μου αιτήθηκε άσυλο για να λάβει ιατρική βοήθεια. Είναι αλήθεια», έγραψε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου στον λογαριασμό του στο Facebook. «Αυτό δείχνει ότι τα μέλη της οικογένειάς μου αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα με τους άλλους πολίτες», ανέφερε ακόμη.

Αυτή η παραδοχή αναμένεται να προκαλέσει θυμό στη Γερμανία, εκτιμά η Telegraph, καθώς η χώρα θεωρεί ότι οι οικονομικοί μετανάστες από το Κόσοβο κάνουν κατάχρηση της πολιτικής των «ανοιχτών θυρών» της Ανγκελα Μέρκελ, στην προσφυγική κρίση.

Ο Μουσταφά υπερασπίστηκε τον αδερφό του, τονίζοντας ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, την οποία δεν αποκάλυψε, εξηγώντας ότι προσπαθούσε να λάβει θεραπεία η οποία δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα του. «Τώρα έχει επιστρέψει στο Κόσοβο και η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Η επιβεβαίωση ήρθε μετά από την αποκάλυψη της ιστοσελίδας του Κοσόβου Insajderi, ότι ο αδερφός του πρωθυπουργού ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειάς του που το έχει πράξει.

«Θέλω να είμαι ανοιχτός απέναντί σας, ανιψιές και ανιψιοί μου επίσης πήγαν (σ.σ. στη Γερμανία), αλλά επέστρεψαν τώρα», έγραψε στο Facebook. Για τους πολίτες του Κοσόβου είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δεκτό το αίτημά τους για άσυλο στη Γερμανία, καθώς η χώρα τους θεωρείται σταθερή.

Αυτό όμως δεν αποθάρρυνε 70.000 Κοσοβάρους να αιτηθούν άσυλο σε χώρες της ΕΕ, από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, μετά από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών, που τους επέτρεψε να μπουν στην ΕΕ μέσω της Σερβίας.

Σύμφωνα με το Insajderi, ο Ρατζίπ Μουσταφά μπήκε στην Ενωση μέσω της Ουγγαρίας, πριν αυτή κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία. Αρχικά έκανε αίτηση για άσυλο στη Γαλλία, πριν πράξει το ίδιο στη Γερμανία, τον Ιούνιο του 2015.

Κατά τα φαινόμενα, η αίτησή του απορρίφθηκε, καθώς έχει επιστρέψει πλέον στην Πρίστινα.