23 Μαρτίου 2016

«Διχασμένοι» οι λάθρο στον Πειραιά: Άλλοι θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους και άλλοι φοβούνται πως θα τους εκτελέσουν...

Από το Σάββατο, δικηγόροι, με τη βοήθεια μεταφραστών, θα παρέχουν ενημέρωση, σε όσους ενδιαφέρονται, για το ποια έγγραφα απαιτούνται, προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους

Την πραγματικότητα ότι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι κλειστά και θα παραμείνουν επί μακρόν έτσι αρχίζουν να αποδέχονται πολλοί εκ των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, στρέφοντας το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα.

Εκεί, ως γνωστόν, φιλοξενούνται περί τα 5.000 άτομα, η πλειονότητα των οποίων, ωστόσο, δεν γνωρίζει πώς θα πρέπει να κινηθεί και πού να απευθυνθεί, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το προσωπικό ή οικογενειακό τους μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Άλλοι πάλι είπαν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πλέον στις πατρίδες τους, καθώς κινδυνεύουν με εκτέλεση και εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε σε κάποια κέντρα υποδοχής, αλλά αυτά να μην είναι μακριά από την πόλη, καθώς τους φοβίζει ότι θα εγκλωβιστούν και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν.

"Ήρθα από την Ειδομένη, καθώς πλέον, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, δεν υπήρχε καμία ελπίδα να περάσω τα σύνορα. Στη Συρία φοβάμαι για τη ζωή μου και δεν επιστρέφω, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκτέλεσης" ανέφερε Σύρος πρόσφυγας.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν πρωτοβουλίας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι, πιθανόν από αυτό το Σάββατο και αφού εγκατασταθεί προκάτ οικίσκος στην πύλη Ε1, με τη βοήθεια μεταφραστών, θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σε μετανάστες και πρόσφυγες για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται.

Από σήμερα, σημειωτέον, ο στρατός θα προσφέρει καθημερινά 5.000 μερίδες φαγητού στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από τη Δευτέρα θα συμμετέχει με προσφορά φαγητού και η Εκκλησία. Ο Ερυθρός Σταυρός, επίσης, τη μία μέρα θα διανέμει ξηρά τροφή και την άλλη προϊόντα ατομικής υγιεινής.