08 Μαρτίου 2016

ΓΥΡΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ ΡΕ ΜΑΛ@ΚΑ! Αφγανός τραγουδιστής «κόλλησε» στην Ελλάδα -«Εχασα τον δρόμο μου, τι θα κάνω εδώ;» [εικόνες & βίντεο]

Την ιστορία ενός Αφγανού τραγουδιστή που εγκατέλειψε την χώρα του για να σωθεί από τις απειλές των Ταλιμπάν, διηγείται το Al Jazeera σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.
Πρόκειται για τον Musawir Roshan ο οποίος έφυγε από το σπίτι του στην Καμπούλ ένα βράδυ ξαφνικά, χωρίς να τον καταλάβουν ούτε ο πατέρας του ούτε τα 7 αδέρφια του ούτε η μία και μοναδική πολυαγαπημένη του αδερφή. «Η μητέρα μου ήξερε. Εκείνη τη νύχτα που έφυγα από το σπίτι μου, η μητέρα μου βγήκε έξω στο δρόμο στις 2 το βράδυ και έκλαιγε και με αγκάλιαζε» δήλωσε ο Roshan στον δημοσιογράφο του Al Jazeera ενώ περπατούσαν σε κάποια παραλία της Αθήνας.

Για ποιον λόγο όμως οι Ταλιμπάν απειλούσαν να τον σκοτώσουν; «Οι Ταλιμπάν λένε ότι η μουσική δεν είναι καλή, ότι η μουσική δεν είναι το Ισλάμ», λέει ο Roshan τονίζοντας ότι οι εξτρεμιστές απειλούν με θάνατο όποιον τραγουδάει.

Ο Roshan όμως περνούσε και πολιτικά μηνύματα μέσα από την μουσική του κυρίως για τη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν και το γεγονός ότι δεν μορφώνονται. Έτσι ήρθε σε πιο δύσκολη θέση μια και οι Ταλιμπάν θεωρούν ότι η γυναίκες δεν πρέπει να πηγαίνουν σχολείο.


Ο ίδιος περιγράφοντας τις απειλές που δεχόταν αναφέρει ότι ένα βράδυ και ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, τον πλησίασε κάποιος άγνωστος και άναψε έναν φακό στο πρόσωπό του. Για τον Αφγανό τραγουδιστή, αυτό συνέβη γιατί ήθελαν απλά να επιβεβαιώσουν την διεύθυνσή του. Λίγες μέρες αργότερα ένα ακόμα δυσάρεστο περιστατικό έλαβε χώρα. Οι Ταλιμπάν είχαν δολοφονήσει στη μέση του δρόμου με 16 σφαίρες τον ξάδερφό του. «Δεν ήταν τραγουδιστής, αλλά πήγαινε παντού μαζί μου, όποτε τραγουδούσα ή είχα ένα γύρισμα ερχόταν», λέει.

Παρόλα αυτά όμως ο τραγουδιστής συνέχισε να μένει στο σπίτι του μέχρι που ένα βράδυ δέχτηκε μία απίστευτη επίθεση από έναν Ταλιμπάν. «Κάποια στιγμή είδα κάποιον άντρα να περπατάει προς το μέρος μου. Με κοιτούσε κατάματα και καθώς με προσπερνούσε γύρισε το κεφάλι του και με συνέχισε να με κοιτάει. Είπα “γιατί με κοιτάς έτσι;”. Στη συνέχεια με έβρισε και τράβηξε όπλο. Έτρεξα και άκουσα πυροβολισμούς. Δεν ξέρω αν στόχευε εμένα», περιγράφει ο Roshan.

Οι απειλές συνεχίστηκαν με τηλεφωνήματα στο σπίτι, αυτό που οδήγησε όμως τον νεαρό να φυγει ήταν το γεγονός ότι ακόμα και τα αδέρφια του αντιμετώπιζαν προβλήματα στο σχολείο με μαθητές που οι οικογένειες τους ήταν κοντά στους Ταλιμπάν.


«Ο πατέρας μου συνήθιζε να με χτυπάει για να με κάνει να σταματήσω να τραγουδάω. Μου είπε να φύγω από το σπίτι και να πάω οπουδήποτε γιατί δημιουργώ προβλήματα», διηγείται ο τραγουδιστής που σήμερα έχει εγκλωβιστεί στην Αθήνα έπειτα από την απόφαση της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει την διέλευση στους Αφγανούς.

Πλέον όμως οι ελπίδες να του να συνεχίσει το ταξίδι του ακόμα και μέσω διακινητών έχουν εξαφανιστεί εντελώς επειδή όταν έφτανε στα ελληνικά νησιά η βάρκα που τον μετέφερε άρχισε να μπάζιε νερά με αποτέλεσμα να χάσει όλα του τα υπάρχοντα. Τα ρούχα του, το κινητό του, τις συνθέσεις του, ένα απειλητικό γράμμα που οι Ταλιμπάν άφησαν στην πόρτα του και 10.000 δολάρια.

«Έχω κολλήσει εδώ. Έχασα τον δρόμο μου. Τι θα κάνω εδώ;», αναρωτιέται. «Η πολιτική της Ευρώπης δεν είναι καλή. Στους Σύρους και τους Ιρακινούς επιτρέπεται η διέλευση γιατί έχουν πόλεμο. Το Αφγανιστάν είχε πόλεμο για 40 χρόνια», καταλήγει.