26 Μαρτίου 2016

Παραλήρημα Ερντογάν κατά ξένων διπλωματών: Τι δουλειά είχατε στη δίκη των δημοσιογράφων; Εδώ είναι Τουρκία

Σφοδρή επίθεση κατά ξένων διπλωματών στην Τουρκία εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, επειδή... τόλμησαν να παραστούν στη δίκη δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι αυτό δεν συμβαδίζει με το διπλωματικό πρωτόκολλο, αλλά και ότι οι διπλωμάτες χρειάζονται άδεια για να κινούνται εκτός προξενείου!

Η πρώτη ακρόαση για τον Καν Ντουντάρ, αρχισυντάκτη της Cumhuriyet και του Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείο της εφημερίδας στην Αγκυρα, έγινε την Παρασκευή, σε μία δικαστική αίθουσα γεμάτη δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αλλά και μερικούς ξένους διπλωμάτες, κατά κύριο λόγο Ευρωπαίους.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, επειδή τον προηγούμενο Μάιο δημοσίευσαν βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει την τουρκική μυστική υπηρεσία να βοηθά τη μεταφορά όπλων στη Συρία, το 2014, με φορτηγό.

«Οι πρόξενοι στην Κωνσταντινούπολη πήγαν στη δίκη. Ποιοι είστε; Τι δουλειά είχατε εκεί; Η διπλωματία έχει συγκεκριμένους τρόπους. Αυτή δεν είναι η χώρα σας. Εδώ είναι Τουρκία», είπε ο Ερντογάν σήμερα, απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Reuters.

«Μπορείτε να κυκλοφορείτε εντός του κτιρίου του προξενείου και μέσα στα όριά του. Αλλά για οπουδήποτε αλλά χρειάζεστε άδεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία περιέγραψαν την παρουσία των ξένων διπλωματών ως «εισβολή» στη δικαστική αίθουσα. «Ενότητα των σταυροφόρων στην προδοσία των φορτηγών», έγραψε η Star στο πρωτοσέλιδό της, ενώ η Turkiye έκανε λόγο για «πολιορκία πρόξενων».

Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει Cumhuriyet ως μία προσπάθεια υπονόμευσης της παγκόσμιας θέσης της Τουρκίας και έχει ορκιστεί ότι ο Ντουντάρ θα «πληρώσει βαρύ τίμημα». Οι δύο δημοσιογράφοι είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια, σε περίπτωση καταδίκης.

Την Παρασκευή, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα να είναι ο Ερντογάν ένας από τους ενάγοντες και αποφάσισε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, προκαλώντας την αντίδραση των υποστηρικτών των δύο δημοσιογράφων.

Ο Ντουντάρ και ο Γκιουλ πέρασαν 92 ημέρες στη φυλακή, σχεδόν τις μισές στην απομόνωση, πριν την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον προηγούμενο μήνα που έκρινε ότι η προφυλάκισή τους ήταν αβάσιμη, καθώς οι κατηγορίες προέκυπταν από τη δημοσιογραφική δουλειά τους.