26 Μαρτίου 2016

Μυστικά δείπνα στη ΝΔ

Η μάχη στο παρασκήνιο για τον έλεγχο του Συνεδρίου

Μπορεί οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες να τρέχουν, το προσφυγικό να καίει και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές να είναι ακόμα σε Συμπληγάδες, ωστόσο στη ΝΔ δίνεται μεγάλη μάχη στο παρασκήνιο για τον έλεγχο του συνεδρίου.

Το πρώτο βήμα θα γίνει μέσω της εκλογής των νέων προέδρων στις τοπικές οργανώσεις αλλά και στις νομαρχιακές. Εξάλλου, το επόμενο Σαββατοκύριακο στήνονται κάλπες σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη των νέων μελών των τοπικών οργανώσεων, όπου ανάλογα με τους συσχετισμούς θα εκλεγούν οι κατά τόπους πρόεδροι των ΝΟΔΕ.

Η συνάντηση στα βόρεια προάστια

Την περασμένη εβδομάδα, σε στέκι των βορείων προαστίων βρέθηκαν περίπου 20 «γαλάζια» στελέχη, που στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές στήριξαν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ, Κώστας Ζωντανός, ο πρώην διευθυντής Διαγραμματειακού της ΝΔ, Αλέκος Κόκκαλης, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, αλλά και στελέχη του λεκανοπεδίου. Στη συνάντηση αυτήν αποφασίστηκε όχι μόνο να διεκδικήσουν θέσεις στην ΠΕ, κρατώντας τις δυνάμεις τους, αλλά και να αναδείξουν όσες αντικαταστατικές αποφάσεις λαμβάνει η Συγγρού, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι.Μάλιστα, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως η Συγγρού παρανόμως αύξησε τους συνέδρους στο λεκανοπέδιο και στην Α΄ Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια βέβαια να ελέγξει το επερχόμενο συνέδριο στις 22-24 Απριλίου. Μάλιστα, ο Φίλιππος Ταυρής έστειλε και επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ και στον γραμματέα του κόμματος, όπου επισημαίνει πως παρατύπως αυξήθηκαν κατά 803 οι σύνεδροι σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Αυξάνονται οι σύνεδροι

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο γραμματέας Οργανωτικού, Βασίλης Σπανάκης, αυξάνονται οι σύνεδροι σε περιφέρειες που έχουν περισσότερες νομαρχιακές οργανώσεις, ενώ το μέτρο έχει να κάνει και με το πόσοι βουλευτές εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια. Όπως είναι φυσικό, τα πρωτεία έχει η Β΄ Αθηνών, αφού εκλέγονται 44 βουλευτές συνολικά και με τη νέα απόφαση θα υπάρχουν 564 σύνεδροι επιπλέον,ενώ μεγάλο κομμάτι κερδίζει και η Α΄ Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή που έχουν δυνάμεις ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πάντως, δεν ήταν η μόνη μυστική συνάντηση, αφού αντίστοιχη πραγματοποιήθηκε και στην Καλλιθέα από στελέχη της Β΄ Αθηνών που αυτή την ώρα δεν είναι κοντά στη Συγγρού και θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο.

Σκληρές κόντρες

Από την άλλη η ηγετική ομάδα, που έχει εικόνα για όλες αυτές τις κινήσεις, έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί η εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων πρόεδρων και των συνέδρων στον δρόμο προς το συνέδριο.Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν θέλει να εκλεγούν «δικά» της πρόσωπα σε τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.Ήδη, λίγο πριν ανοίξουν οι «γαλάζιες» κάλπες, παρατηρούνται σκληρές κόντρες σε πολλές περιοχές.

Τα «προεόρτια» ξεκίνησαν στα Τρίκαλα, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, σε συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Τρικάλων, Κωστής Γιαννακός, και ενδιαφερόμενος για την προεδρία της τοπικής οργάνωσης, επιχείρησε να θέσει ερωτήματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο φαίνεται, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν παριστάμενοι, να αντιμετώπισε την οργή του προέδρου της ΝΟΔΕ Τρικάλων, Νίκου Μουζακιάρη.

 Μαζαράκης εναντίον Μάκκα

Στην Αχαΐα, τη ΝΟΔΕ διεκδικούν ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιάννης Μάκκας, ο οποίος έχει τη στήριξη του τοπικού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, αλλά και ο πρώην πρόεδρος, Ανδρέας Μαζαράκης, που στο πλευρό του συσπειρώνει πολλά «γαλάζια» τοπικά στελέχη.

Στην Αιτωλοακαρνανία, μια συγκέντρωση που έγινε με την παρουσία του γραμματέα Παραγωγικών Φορέων, Νίκου Κωστόπουλου, ο οποίος είχε σηκώσει μεγάλο βάρος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εσωκομματική μάχη στον συγκεκριμένο νομό, άναψε φωτιές. Και αυτό διότι κάποια «γαλάζια» στελέχη δεν προσκλήθηκαν, κάνοντας λόγο για διαχωρισμό, ενώ στο «παιχνίδι» έχουν μπει και οι δημοτικοί άρχοντες της περιοχής, με τις αντεγκλήσεις να δίνουν και να παίρνουν. Μέχρι τώρα φαίνεται να κατεβαίνουν ο Τάσος Σκαρμούτσος, που στηρίζεται από τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο, και ο Φώτης Τσόλκας, που φαίνεται να έχει και τη στήριξη του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου.

Σκληρή κόντρα στη Λάρισα

Στη Λάρισα κατεβαίνουν ο Χρήστος Καπετάνος, που ήταν υποψήφιος δύο φορές για δήμαρχος Φαρσάλων, αλλά και ο νυν πρόεδρος, Βαγγέλης Παπαλέξης. Η κόντρα μεταξύ των δύο είναι σκληρή, με τους τοπικούς βουλευτές, Μάξιμο Χαρακόπουλο και Χρήστο Κέλλα, να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους, για την ώρα τουλάχιστον.

Στην Πιερία κατεβαίνουν ο Γιάννης Κουρινιώτης, ο Αντώνης Καλιφατίδης, ο Νίκος Τσιαμπέρας και ο Θανάσης Σκαμπαρδώνης. Ο τοπικός βουλευτής, Κώστας Κουκοδήμος, φαίνεται να στηρίζει τον Νίκο Τσιαμπέρα, ενώ μάχη δίνουν οικ. κ.Κουρινιώτης και Καλιφατίδης για να κερδίσουν την εύνοια των πρώην βουλευτών, της Άννας Μάνη και του Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

Στα Γρεβενά, ο σημερινός πρόεδρος, Θανάσης Σταυρόπουλος, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα κατέβει,ενώ έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους ο Κώστας Τζάτζης, ο Λεωνίδας Τεντόγλου και ο Λεονάρδος Καντάρης. Οι δύο τελευταίοι φαίνεται να είναι του κλίματος Μητσοτάκη,ενώ και ο πρώην βουλευτής του νομού, Τιμολέων Κοψαχείλης, ήταν από τους λίγους που βγήκαν από την αρχή μπροστά και στήριξαν τον πρόεδρο της ΝΔ.

Στην Άρτα, την προεδρία της ΝΟΔΕ θα διεκδικήσουν ο σημερινός επικεφαλής, Νίκος Κέφης, και ο Δημήτρης Σκανδάλης, με τον «γαλάζιο» βουλευτή του νομού, Γιώργο Στύλιο, να μην παίρνει θέση.

Η «μάχη» της Θεσσαλονίκης

Και στη Θεσσαλονίκη,όμως, η «γαλάζια» κόντρα αναμένεται να είναι σκληρή. Οι πληροφορίες λένε πως στο κέντρο η «μάχη» θα δοθεί μεταξύ υποψηφίων που στηρίζονται από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και αυτών που έχουν ανοιχτή γραμμή απευθείας με το «μητσοτακικό» στρατόπεδο.

Πιο σκληρός,όμως, φαίνεται πως είναι ο εσωκομματικός πόλεμος στη Β΄ Θεσσαλονίκης,όπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να «χτυπήσει» τις οργανώσεις στις οποίες σε μεγάλο βαθμό έχει επιρροή σήμερα ο Θόδωρος Καράογλου. Εξάλλου, οι δύο άνδρες έχουν ψυχρές σχέσεις από την εποχή που ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης ήταν υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως η συγκεκριμένη περιφέρεια αποτελεί και έδρα του Τζιτζικώστα, αφού εκεί εκλεγόταν και ο πατέρας του.

 Τα γεύματα του Κυριάκου

Στο ενδιάμεσο, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τα γεύματα με τους βουλευτές του, σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά μετά και τη«λευκή» απεργία που κάνουν πολλοί κοινοβουλευτικοί, όπως είχε αποκαλύψει το «Π» στις 12 Μαρτίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συνάντησε σε ψαροταβέρνα πίσω από τη Συγγρού τους βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το «παρών» έδωσαν ο Θόδωρος Φορτσάκης, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Έλενα Ράπτη, ο Γιάννης Αντωνιάδης, η Μαρία Αντωνίου, ο Κώστας Βλάσης, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Γεωργία Μαρτίνου, ο Κώστας Κοντογεώργος και ο Μάνος Κόνσολας. Το πρώτο τραπέζι,όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ το έκανε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, πριν από περίπου δέκα μέρες, και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι βουλευτές στην ίδια πάντα ταβέρνα.

Ραντεβού και στη Συγγρού

Πάντως, πέρα από αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ραντεβού στη Συγγρού και με βουλευτές που δεν τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές, όπως πρόσφατα με τον Μάκη Γιακουμάτο, ενώ βλέπει και πρώην βουλευτές και στελέχη από όλη τη χώρα.Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να κλείσει κάθε μέτωπο μέσα στην ΚΟ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται σαν μια γροθιά στη Βουλή, αφήνοντας πίσω διάφορα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Όπως το να μη δίνουν το «παρών» οι βουλευτές σε κρίσιμες ψηφοφορίες ή ακόμα να μην παίρνουν τον λόγο στην Ολομέλεια σε νομοσχέδια του τομέα τους.

Του Γιώργου Σιαδήμα

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25/3