30 Μαρτίου 2016

ΓΙΑΥΤΟ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ! Οι Αμερικανοί λένε «ναι» στα βασανιστήρια υπόπτων τρομοκρατίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters οι πολίτες θεωρούν «δικαιολογημένους» τους βασανισμούς

Τη στιγμή που η σκιά της τρομοκρατικής απειλής έχει σκεπάσει τις χώρες της Δύσης που ζουν με τον φόβο ενός νέου «χτυπήματος», δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αποκαλύπτει τη θέση των Αμερικανών πολιτών απέναντι στους βασανισμούς υπόπτων τρομοκρατίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εταιρία Ipsos το 25% των ερωτηθέντων σε δείγμα 1.976 ανθρώπων, εκτιμά ότι η εφαρμογή βασανιστηρίων για την απόσπαση πληροφοριών από υπόπτους τρομοκρατίας είναι «συχνά» δικαιολογημένη, ειδικά έπειτα από το «χτύπημα» στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, το 38% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι «μερικές φορές» δικαιολογημένος ο βασανισμός, ενώ μόλις το 15% τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των βασανιστηρίων.

Από την άλλη, το 82% των Ρεπουμπλικανών εκτιμά πως αυτό το μέτρο είναι «συχνά» ή «μερικές φορές» δικαιολογημένο, έναντι του 53% των Δημοκρατικών.

Παράλληλα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν πως περιμένουν μία τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ τους επόμενους έξι μήνες.

«Οι πολίτες έχουν πολλά αρνητικά συναισθήματα. Φόβος, οργή, άγχος», δήλωσε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Βαντερμπιλτ που μελετά τη σχέση ανάμεσα στις τρομοκρατικές απειλές και την κοινή γνώμη, εξηγώντας πως η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ και η στάση του απέναντι στους μετανάστες και τις θρησκευτικές μειονότητες ενισχύουν την αρνητική στάση των πολιτών.

Άλλωστε, ο εκκεντρικός επιχειρηματίας φαντάζει ο ιδανικότερος, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της ίδιας εταιρίας, ανάμεσα στους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το Reuters ο Τραμπ δεν έχει μόνο δεσμευτεί για την εφαρμογή του εικονικού πνιγμού στους υπόπτους, αλλά έχει υποσχεθεί ότι θα διαλύσει το Ισλαμικό Κράτος.

«Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν ακολουθούν κανένα κανόνα. Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο πρέπει να μείνουμε με δεμένα τα χέρια και να απομακρυνθούμε από επιλογές όπως ο εικονικός πνιγμός», δήλωσε μία από τους υποστηρικτές του Τραμπ.

Η 71χρονη γυναίκα υποστήριξε πως οι θέσεις της άλλαξαν έπειτα από τους τραυματισμούς των δύο εγγονών της ενώ υπηρετούσαν στον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν.