05 Μαρτίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-Βίαιη εισβολή της τούρκικης αστυνομίας σε εφημερίδα -Με χρήση δακρυγόνων

Σοκ και ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στην Τουρκία προκαλούν οι εικόνες από τη βίαιη εισβολή της εφημερίδας στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απομακρύνουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Zaman, μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια η εφημερίδα.

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί εκεί για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία- σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετά τις διαρροές στοιχείων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που πιστεύεται ότι έκαναν αστυνομικοί πιστοί στο θρησκευτικό του τάγμα.

Οταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, οι συγκεντρωμένοι μπήκαν μέσα στο κτίριο των γραφείων της εφημερίδας, για να προστατευθούν. Ομως, στα γραφεία εισέβαλαν και οι αστυνομικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με το RT, η Σεβγκί Ακαρσεσμέ, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, κατήγγειλε ότι κατά την εισβολή οι αστυνομικοί την έσπρωχναν, για να την βγάλουν από το κτίριο.

«Ενας αστυνομικός άρπαξε το τηλέφωνό μου με τη βία, ενώ μετέδιδα στο Periscope. Θα τον μηνύσω όταν επανέλθει η δικαιοσύνη. Αυτό είναι απίστευτο! Τόσο λυπηρή ημέρα για την Τουρκία», έγραψε η ίδια στο Twitter.


Η εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία κατέλαβε το κτίριο και εμπόδιζε τους συντάκτες να μπουν στα γραφεία τους, ενώ τους κατάσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έφοδος ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι εξεγέρθηκαν κατηγορώντας την κυβέρνηση για επίθεση στην ελευθεροτυπία.