31 Μαρτίου 2016

Αντιδρούν οι Ελληνες καλλιτέχνες στο πρόγραμμα του Γιαν Φαμπρ - Αύριο συνάντηση για το θέμα

Ελληνες καλλιτέχνες κατά του «φαμπροκρατούμενου», όπως λένε, Ελληνικού Φεστιβάλ. Αύριο θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν στο Θέατρο Σφενδόνη στις 13.00, στην Ακρόπολη.

Όλα ξεκίνησαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιαν Φαμπρ, ανακοίνωσε πως το φετινό πρόγραμμα θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό της χώρας του το Βέλγιο, καθώς όπως παραδέχτηκε, ο ίδιος δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις.

Τον έντονο προβληματισμό τους εξέφρασαν οι Έλληνες ηθοποιοί αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος και πλέον δίνουν ραντεβού για αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου στις 13.00 στο θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη), προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης.

Το ανοιχτό αυτό κάλεσμα είναι «ένας τρόπος αντίδρασης» σύμφωνα με το post της ηθοποιού ΄Ολιας Λαζαρίδου και το θέατρο παραχωρεί η ΄Αννα Κοκκίνου που τονίζει «θεωρώ αίσχος αυτό που συμβαίνει».

«Το Φεστιβάλ ήταν γιορτή, αντάμωμα όλου του κόσμου. Και τώρα γίνεται ένα κλειστό κλαμπ με τους Έλληνες να απορρίπτονται», δηλώνει ο Νίκος Καραθάνος ενω ο Θωμάς Μοσχόπουλος κάνει λόγο για «επικίνδυνη φαιδρότητα».

«Γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και να κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;» διερωτάται μέσω facebook η Άντζελα Μπρούσκου, αναφερόμενη στην γυμνή παράσταση «Mount Olympus. To glorify the cult of tragedy. A 24th hour performance» που υπογράφει ο ίδιος ο Φαμπρ για την Επίδαυρο.

Πέρα από τις Βελγοκρατούμενες σκηνές οι Έλληνες καλλιτέχνες μιλούν για ανεργία και χαμένες θέσεις εργασίας στον ήδη βεβαρυμένο κλάδο τους. Ο Αργύρης Ξάφης ποστάρει ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό.  «Ελπίζω να σας ενημερώσουν ότι με αυτή την κίνηση έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 500 άνθρωποι τη στιγμή που έχει φτάσει στο 90+% η ανεργία στους ηθοποιούς και την στιγμή που οι περισσότεροι ζούνε τον χειμώνα με τα 3 χιλιάρικα που βγάλανε το καλοκαίρι από μια δουλειά στο φεστιβάλ, κόβουμε τις ελληνικές παραγωγές; Αλήθεια; Ας κάνω λάθος. Ελπίζω να κάνω λάθος».

Αναφορικά με το Φεστιβάλ, κατά τη συνέντευξη τύπου έγινε γνωστό μόνο το μέρος στο οποίο φέρει γνώση και ευθύνη ο Διευθυντής του, ενώ το πλήρες πρόγραμμα που θα αφορά και στις ελληνικές παραγωγές θεσμικών φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα ανακοινωθεί μελλοντικά, μαζί με τον υπόλοιπο προγραμματισμό του Φεστιβάλ. Ωστόσο ήδη το Εθνικό Θέατρο έχει ανακοινώσει τρεις παραστάσεις του και μια συμπαραγωγή που θα πατήσουν στο Αργολικό Θέατρο.