23 Μαρτίου 2016

ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ! ΛΑΘΡΟ στη Λέσβο απειλούν πως θα πέσουν στη θάλασσα, αν απελαθούν [βίντεο]

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται οι πρόσφυγες λάθρο στη Λέσβο, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με αρκετούς να απειλούν να πέσουν στην θάλασσα, αν αποφασίσουν να τους απελάσουν.

Παράδειγμα, η οικογένεια Μπέκο, η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη στο κέντρο φιλοξενίας Μόρια στο νησί.

Ο 28χρονος Μπέκο από τη Βαγδάτη μαζί με τη σύζυγό του και τον μόλις 2 μηνών γιό τους, βρίσκονται ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους, που έφτασαν με βάρκες στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει το middleeasteye.net, μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Προς το παρόν, η οικογένεια του Μπέκο βρίσκεται στο κέντρο Μόρια, περιμένοντας να αποφασιστεί αν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές του επιτρέψουν να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο ή τους απελάσουν στην Τουρκία.

«Δεν χρειαζόμαστε μια πλούσια χώρα, αλλά μία ασφαλή», λέει ο Μπέκο και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να πάμε στη Γερμανία. Εάν η Ελλάδα μου δώσει ένα δωμάτιο ή κάτι τέτοιο, ένα μέλλον, κάποια ασφάλεια, θα μείνουμε εδώ. Αν δεν γίνει αυτό, εγώ θα πέσω στη θάλασσα».


«Η Τουρκία είναι μια κακή χώρα, λυπάμαι, αλλά είναι. Εάν μας στείλουν πίσω στην Τουρκία, αυτή θα μας στείλει πίσω στο Ιράκ ή τη Συρία. Θα πεθάνουμε στο Ιράκ και στη Συρία», τονίζει.

Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές με τους πρόσφυγες να λένε: «Θέλουμε χαρτιά» και να αναρωτιούνται «πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Η συμφωνία έχει προκαλέσει επικρίσεις από τον ΟΗΕ, η οποία επεσήμανε πως το σχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναστέλλοντας τις δραστηριότητες της στα κλειστά κέντρα υποδοχής στη Λέσβο.