02 Μαρτίου 2016

Ο Κοντονής επεμβαίνει για τα καφριλίκια γαύρων – Οι πυροβολισμοί και η ενέδρα θανάτου

Η ενέδρα θανάτου, που έστησαν σύμφωνα με όσα δηλώνουν ανώτατοι αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας, το βράδυ της Πέμπτης έξω από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» χούλιγκαν σε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Σταύρου Κοντονή.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» ενημερώθηκε από τα δημοσιεύματα του Τύπου για το επεισόδιο που έγινε έξω από τη Θύρα 7 του γηπέδου «Γ.Καραϊσκάκης» πριν από τον ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ αλλά και για όσα προηγήθηκαν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών και το πρωί της Δευτέρας ζήτησε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έκθεση όλων των γεγονότων προκειμένου να διαπιστώσει αν συντρέχουν λόγοι να επέμβει.

Ο νέος αθλητικός νόμος δίνει στον υφυπουργό το δικαίωμα να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα ακόμη και σε αγώνες ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις και γι' αυτό έστειλε επιστολή στη ΓΑΔΑ ζητώντας έκθεση.

Ο Κοντονής είχε πάρει την απόφαση να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ για την εισβολή των οπαδών του στον αγωνιστικό χώρο και τη δημιουργία επεισοδίων με αυτούς της Ντόρτμουντ στο γήπεδο της Τούμπας, τον περασμένο Νοέμβριο. Η απόφαση βέβαια είχε ανακοινωθεί στις 4 Ιανουαρίου, γεγονός που φανερώνει ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Και πυροβολισμοί

Το περιστατικό, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, αποτέλεσε αιτία για ενεργοποίηση νέου τμήματος της καταργηθείσας ομάδας ΔΕΛΤΑ που διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία και είναι εξοπλισμένη με καλύτερο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει τέτοια επεισόδια. Οι αξιωματούχοι της Αστυνομίας αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν στις 20:00 της Πέμπτης όταν η αποστολή της Άντερλεχτ αναχώρησε από το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει για να μεταβεί στο γήπεδο. Ομάδα περίπου 200 οπαδών του Ολυμπιακού περικύκλωσε το πούλμαν με σκοπό να εκφοβίσει τα μέλη της βελγικής ομάδας.

Οκτώ ομάδες ΔΙΑΣ έφτασαν σταδιακά εκεί επιχειρώντας να εκτρέψουν τους οπαδούς στον παράδρομο της Λεωφόρου Συγγρού αλλά απέτυχαν. Η μοτοπορεία συνέχισε να ακολουθεί την αποστολή της Άντερλεχτ ενώ όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με οπαδούς που κατέφθαναν στο γήπεδο και ενσωματώθηκαν στους 200 που έκαναν τη μοτοπορεία. Εκεί στήθηκε ενέδρα στους αστυνομικούς. Τους εγκλώβισαν και εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πέτρες, μπουκάλια, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Ακολούθησε συμπλοκή σώμα με σώμα που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν δύο εκ των αστυνομικών ενώ έντρομοι κάποιοι από τους υπόλοιπους ένστολους άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να απεγκλωβιστούν. Εντεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο απ΄ όπου αποχώρησαν αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.