06 Μαρτίου 2016

ΠΕΙΤΕ ΤΑ! ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ! ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Κράτος εν κράτει» η ΓΓΔΕ

Σε μια καταγγελία για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχωρά το τμήμα Οικονομίας – Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτή η «κατ’ ευφημισμόν «ανεξάρτητη» Γ.Γ.Δ.Ε., διατηρεί το πελατειακό καθεστώς που κληρονόμησε από τους προηγούμενους».

Η σχετική ανακοίνωση:

«Ως γνωστό, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεχτεί και είχαν διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας για τη λεγόμενη «ανεξάρτητη» Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.). Οι δύο προηγούμενοι επικεφαλής της, ο κύριος Θεοχάρης εξωθήθηκε σε παραίτηση και η κυρία Σαββαΐδου, αποπέμφθηκε από την τωρινή κυβέρνηση γιατί της ασκήθηκε ποινική δίωξη για χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλο-οφειλέτες κατά τη διάρκεια της «ανεξάρτητης» θητείας της.

Οι δε αποφάσεις της Γ.Γ.Δ.Ε. βρίθουν προβλημάτων, αμφισημιών και αλληλοαναιρούμενων διατάξεων, οι οποίες προκαλούν χάος στις επιχειρήσεις και στους φορολογούμενους και θυμηδία στην κοινωνία. Δυστυχώς, αυτές και πολλές άλλες ενέργειες, τις χρεώνεται η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ένα «κράτος εν κράτει» μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα λειτουργεί κάτω από τις εντολές των δανειστών και θα εφαρμόζει ό,τι εκείνοι απαιτούν.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου από τους «πιστωτές», η κατ’ ευφημισμόν «ανεξάρτητη» Γ.Γ.Δ.Ε., διατηρεί το πελατειακό καθεστώς που κληρονόμησε από τους προηγούμενους και αποφασίζει για τις επιλογές των στελεχών με ένα δικό της τρόπο, έξω και πέραν από τους νόμους του κράτους.

Προς τούτου, έχει φτιάξει γνωμοδοτικά συμβούλια από άτομα που έχουν επιλεχθεί πριν από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με κομματικά κριτήρια, οι οποίοι αποφασίζουν με διαδικασίες που δεν προβλέπονται από τη γενική νομοθεσία που διέπει τους δημοσίους υπαλλήλους, προτείνοντας για διευθυντές, είτε κομματικά και φιλικά προσκείμενους στη γνωμοδοτική επιτροπή, είτε υπακούοντας σε συνδικαλιστικές πιέσεις και απαιτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρώτη απόφαση επιλογής διευθυντή που έχει υπογράψει ο νέος Γενικός Γραμματέας, κ. Πιτσιλής, σε μεγάλη και κομβικής σημασίας υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη.

Η δημόσια διοίκηση δεν είναι χώρος πειραματισμών για πολιτικές που εφαρμόζονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών είναι το «μακρύ χέρι» των εξωθεσμικών επιτρόπων.
Η ανεξαρτησία της Γ.Γ.Δ.Ε. αφορά στην ευχέρεια που πρέπει να έχει για τη συλλογή και αύξηση των εσόδων για το κράτος, στην αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει ως προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, στη διαμόρφωση μιας υγιούς και δημοκρατικής φορολογικής συνείδησης στους πολίτες και στην εμπέδωση του κράτους δικαίου για όλες της ενέργειες και αποφάσεις της. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, οι επιταγές των δανειστών, μας δείχνουν πως η «καλή μέρα» από το πρωί φαίνεται…»