24 Μαρτίου 2016

Βαρουφάκης: Εγώ πάντως είχα στείλει επιστολή παραίτησης από τον Απρίλιο

Την αποκάλυψη πως είχε προχωρήσει τον Απρίλιο σε σύνταξη επιστολής παραίτησης προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Αφορμή για αυτή την κίνηση ήταν η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανασυντάξει την ομάδα διαπραγμάτευσης.

Όπως ανέφερε αποφάσισε να μην επιδώσει την επιστολή παραίτησης διότι ήθελε να είναι στο πλευρό του πρωθυπουργού στα πιο δύσκολα. Αναφερόμενος στην αποδοχή των όρων από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει:

Για μένα όλα άλλαξαν όταν ο πρωθυπουργός (συμφώνησε στους σκληρούς στόχους της διάσωσης τον Απρίλιο). Ο θεός, οι άγγελοί του, οι θεοί του Ολύμπου, ακόμα και αν ένωναν δυνάμεις, δε θα μπορούσαν να τους υλοποιήσουν. Και όταν άκουσα τον λόγο της υποχώρησης του, που ήταν πως επρόκειτο για ένα μέρος μίας φανταστικής ανταλλαγής στην οποία θα παίρναμε την αναδιάρθρωση, απλά δεν έβγαζε νόημα για μένα.

«Οι πιστωτές μπλόφαραν με το Grexit»

Ο πρώην υπουργός στη συνέχεια επιμένει ότι οι πιστωτές μπλόφαραν και ότι ο Μάριο Ντράγκι δε θα επέτρεπε ποτέ την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Μάλιστα προσθέτει, δε θα επρόκειτο για ένα παιχνίδι του ποιος θα δείλιαζε πρώτος. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να ήταν αποφασισμένη. «Απλώς κλείνουμε τα μάτια μας και πάμε, ας γίνει ό,τι θέλουν να γίνει».

Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ σχολίασε ότι προκαλεί σοκ να ακούει κάποιος τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραδέχεται τόσο ανοιχτά αυτή την τακτική. Προσθέτει ότι για τον ίδιο αυτή θα ήταν μία συνταγή καταστροφής, καθώς από το πόστο του στις Βρυξέλλες γνωρίζει ότι είχαν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Παρόλα αυτά πιστεύει ότι αυτή ήταν η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα. «Έβλεπα ότι κατέρρεε. Αλλά τι κάνει κανείς σε αυτό το στάδιο, ιδίως όταν το κοινό δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα από αυτά; Βγαίνεις και διαχωρίζεις τη θέση σου από τον πρωθυπουργό σου;» διερωτάται.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκε προδομένος από τον πρωθυπουργό, απλώς «απογοητευμένος» που χάθηκε «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας».

Ο Βαρουφάκης για την οργή που επικρατεί εναντίον του στις Βρυξέλλες

Στην ερώτηση για την οργή εναντίον του που ακόμα και σήμερα υπάρχει στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει ότι υπάρχει επειδή τους «ξεμπρόστιασε» καθώς επισήμανε την ανικανότητά τους.

Σχολιάζει ότι η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί παραμερίστηκαν και ταπεινώθηκαν επανειλημμένα μπροστά του και δηλώνει ότι το επεισόδιο που είχε αναφερθεί πως έγινε μεταξύ του ιδίου και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως παραλίγο να πιαστούν στα χέρια, στην πραγματικότητα ήταν επεισόδιο μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup και του Ευρωπαίου Επιτρόπου.