10 Μαρτίου 2016

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ! «Παράθυρο» για μη επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που διασώζονται από το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλυσε τους τρεις άξονες της δράσης του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, λέγοντας ότι για την επαναπροώθηση των μεταναστών, θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες της χώρας που ανήκει το πλοίο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστρέφουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, άφησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναλύοντας τους τρεις άξονες δράσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Ο κ. Στόλτενμπεργκ άφησε «παράθυρο» για τη μη επιστροφή των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, λέγοντας πως, παρ' ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, θα λαμβάνονται υπόψιν και οι κανόνες που ισχύουν στη χώρα προέλευσης του ΝΑΤΟϊκού πλοίου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκαλεί θολό τοπίο, καθώς οι κανόνες διάσωσης που ισχύουν από χώρα σε χώρα διαφέρουν και μπορούν να μεταφραστούν κατά το δοκούν. Σε κάθε περίπτωση, δεν ισχύει η απόλυτη θέση που εκφραζόταν μέχρι τώρα και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία συναίνεσε στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, ότι όσοι μετανάστες και πρόσφυγες διασώζονται, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις άξονες βάσει των οποίων θα εξελιχθεί το πλάνο δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπως τους ανέλυσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες (κάτι που ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο), είναι οι εξής:

Ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα, επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ, καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.