21 Μαρτίου 2016

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν άθεοι;

Η αναλογία των πολιτών που δεν πιστεύουν έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες

Το ποσοστό των Νορβηγών που ομολογούν ότι δεν πιστεύουν στο θεό έσπασε κάθε ρεκόρ και ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Independent.

Μια ετήσια έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 4.000 Νορβηγοί αποκάλυψε ότι εκείνοι που απάντησαν «όχι» ή «δεν γνωρίζω» στην ερώτηση «Πιστεύεις στο Θεό» ήταν σημαντικά περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που απάντησαν καταφατικά.

Συγκεκριμένα, το 39% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν πιστεύουν, ενώ το 37% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι διατηρούν την πίστη τους. Αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που είπαν «δεν γνωρίζω», μια απάντηση που μπορεί να ερμηνευτεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε αυτά τα άτομα είναι αγνωστικιστές είτε αμφισβητούν κατά περιόδους την πίστη τους.

Η αναλογία των άθεων στη Νορβηγία έχει αυξηθεί αρκετά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Σε μια αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1985, το 50% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι πιστεύουν στον Θεό, ενώ μόλις το 1/5 των συμμετεχόντων είχαν δηλώσει ότι είναι άθεοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο στην πρόσφατη έρευνα όσο και στις παλαιότερες, το δείγμα των συμμετεχόντων περιλάμβανε άτομα διαφόρων θρησκειών, που απάντησαν γενικά για τις πεποιθήσεις τους, χωρίς να προσδιορίζουν σε ποιον Θεό αναφέρονται.

Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ