09 Μαρτίου 2016

Μαλλιά-κουβάρια στην Κύπρο με την αποκάλυψη απόρρητων συζητήσεων για το Κυπριακό

Τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστηρίζοντας ότι σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ο λαός θα κληθεί «είτε να σφραγίσει την εθνική του ακεραιότητα, είτε να προσυπογράψει τον αφανισμό του» - Σκληρή αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη
Τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριών του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στη διάρκεια διάσκεψης τύπου. Όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την πράξη του, αλλά όπως είπε ο λαός πρέπει να ξέρει.

Αναφέρθηκε σε σημεία για τα οποία θεωρεί ότι δεν έγινε ειλικρινής ενημέρωση από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για θέματα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το περιουσιακό, αλλά και για τις συγκλίσεις στις συνομιλίες με την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Στην εισαγωγική του ομιλία στη διάσκεψη τύπου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως προβληματίστηκε αρκετά για το τι θα έπρεπε να πράξει, καταλήγοντας στο συμπέρασμα είναι καθήκον του να ενημερώσει τους πολίτες για ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος αποκάλυψε έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου, διαβάζοντας κάποια σημεία τους, από τις συνεδρίες της 5ης Σεπτεμβρίου και της 8ης Δεκεμβρίου του 2015.


Δικαιολογώντας την απόφασή του ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ανέφερε πως ο κυπριακός λαός θα κληθεί με την ψήφο του, σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, είτε να σφραγίσει την εθνική του ακεραιότητα, όπως είπε, είτε να προσυπογράψει τον αφανισμό του.

Ο κ. Σιζόπουλος, επιμένει στη θέση του πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέκρυψε στοιχεία κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στη Βουλή, σε θέματα που αφορούν υποχωρήσεις στο θέμα του Κυπριακού. Η απάντηση που είχε δώσει στις 12 Φεβρουαρίου ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος για τις εν λόγω καταγγελίες, ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μάλιστα κάλεσε τον κ. Σιζόπουλο να ξαναδιαβάσει τα πρακτικά.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά προέδρου ΕΔΕΚ

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού όπως είπε, ο κ. Σιζόπουλος είναι ο μόνος ηγέτης κόμματος στα χρονικά του Εθνικού Συμβουλίου, που προέβη σε τέτοια πράξη, δηλαδή να διαβάζει δημοσίως πρακτικά του Εθνικού Συμβούλιου.

«Ούτε ο Μακάριος, ούτε ο Βασιλείου, ο Κληρίδης, ούτε ο Κυπριανού, ούτε ο Χριστόφιας, ούτε ο Τάσσος Παπαδόπουλος έκαναν κάτι τέτοιο σε προεκλογική περίοδο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του, κατακριτέα. Παράλληλα, είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν είπε τα πράγματα ως ακριβώς έχουν.

Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος, προέβη σε αυτή την κίνηση γιατί γνωρίζει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του συνόλου των πρακτικών για να καταλάβει ο κόσμος την αλήθεια.

Τέλος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο κ. Σιζόπουλος δίνει τροφή στην τουρκική πλευρά, αφού βγαίνει προς τα έξω η εντύπωση πως δεν υπάρχει σοβαρότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς δίνονται στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα.

Αναστασιάδης: Αχαρακτήριστη πράξη η αποσπασματική αποκάλυψη απόρρητων πρακτικών


Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ