23 Μαρτίου 2016

Ανακοινώσεις Βέλγου εισαγγελέα: Δύο αδέρφια αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες

Οι Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ-Μπακραουί αναγνωρίστηκαν από τις βελγικές αρχές - Είχαν συλληφθεί στο παρελθόν - Στο μετρό ανατινάχτηκε ο Χαλίντ, ενώ στο αεροδρόμιο ο Ιμπραήμ - Οι Αρχές βρήκαν 15 κιλά εκρηκτικών στο διαμέρισμα των αδελφών βομβιστών αυτοκτονίας

Δύο αδέρφια, ο Ιμπραήμ και ο Χαλίντ Ελ-Μπακραουί, γνωστοί και μη εξαιρετέοι στις Αρχές, αναγνωρίστηκαν ως οι βομβιστές αυτοκτονίας που σκόρπισαν το θάνατο χθες στις Βρυξέλλες.
Οι δύο αδελφοί, ύποπτοι για την ενοικίαση σπιτιών-κρυψωνών στο Βέλγιο για τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού, αναγνωρίστηκαν ως μέλη της ομάδας που διέπραξε τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ωστόσο ανατινάχθηκαν σε διαφορετικά σημεία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Βέλγο Εισαγγελέα, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο αεροδρόμιο εις εκ των βομβιστών ήταν ο Ιμπραήμ Ελ Μπακραουι, ενώ στο μετρό στο Μάλμπεκ ανατινάχτηκε ο άλλος αδερφός Μπακραουι, ο Χαλίντ. Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε δε, ότι ο Ναζίμ Λαχράουι, ο οποίος μετέφερε και τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που δεν πυροδοτήθηκε τελικά στο αεροδρόμιο, δεν έχει συλληφθεί ακόμα.

Κατά τον δικαστικό λειτουργό, ο Ιμπραήμ Ελ Μπακραουι άφησε διαθήκη μέσα σε κάδο απορριμμάτων, ενώ σε κείμενο που βρέθηκε στο λαπτοπ του έγραφε ότι φοβάται πως θα καταλήξει στη φυλακή. «Δε θέλω να καταλήξω στο ίδιο κελί με τον Σαλάχ (Αμπντεσλάμ). Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν είμαι πια σίγουρος» έγραφε χαρακτηριστικά.

Ο Βέλγος εισαγγελέας γνωστοποίησε ακόμη ότι από τις έρευνες των Αρχών, βρέθηκαν 15 κιλά εκρηκτικών στο διαμέρισμα των αδελφών βομβιστών αυτοκτονίας.

Το δημόσιο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι οι δύο αδελφοί συμμετείχαν στις επιθέσεις των Βρυξελλών, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων και τον τραυματισμό 250, αλλά διευκρίνισε ότι έδρασαν σε δύο διαφορετικά σημεία. Ο ένας φέρεται να διέπραξε την επίθεση στο αεροδρόμιο, και ο άλλος να ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό, στο σταθμό Μάλμπεκ όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Οι αρχές έδωσαν από χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία που είχε ληφθεί από κάμερα ασφαλείας, η οποία έδειχνε τρεις "υπόπτους" των επιθέσεων στο αεροδρόμιο του Παρισιού, όπου 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες το πρωί.

Οι τρομοκράτες δευτερόλεπτα πριν το μακελειό


Το δημόσιο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF μετέδωσε αρχικά ότι δύο άνδρες που φορούσαν μαύρα πουλόβερ και από ένα μαύρο γάντι, περπατούσαν δίπλα δίπλα σε αυτή τη φωτογραφία, ήταν οι αδελφοί Ελ Μπακράουι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για ληστείες. Ο ένας από αυτούς, ο Χαλίντ, φέρεται να είχε νοικιάσει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, διαμέρισμα στο Σαρλρουά, στο νότο, απ΄όπου είχαν αναχωρήσει οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι για να τις διαπράξουν στις 13 Νοεμβρίου.

Είναι επίσης αυτός που νοίκιασε, πάντα με πλαστή ταυτότητα, το διαμέρισμα στην κοινότητα Φόρεστ των Βρυξελλών, στο οποίο η αστυνομική επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει ανταλλαγές πυρών, επιταχύνοντας απότομα τη σύλληψη του βασικού υπόπτου των επιθέσεων στο Παρίσι, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, την Παρασκευή, στο Μόλενμπεκ, έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες καταδίωξής του.

Από χθες βράδυ, αστυνομική πηγή είχε ανακοινώσει ότι ο άνδρας που βάδιζε ανάμεσα στους δύο άλλους στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία "μπορεί να είναι ο Μπραχίμ Ελ-Μπακράουι.

Εντάλματα έρευνας εκδόθηκαν από την αστυνομία ώστε να βοηθηθούν οι αρχές στην ταυτοποίηση των τριών ανδρών της φωτογραφίας όπου διακρίνονται να σπρώχνουν καρότσια για αποσκευές στα οποία υπάρχουν μαύρες βαλίτσες.

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν πως, μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τον ρόλο των αδερφών στις επιθέσεις καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση DNA. Η Εισαγγελία του Βελγίου θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση μετά τα αποτέλεσμα των DNA.

Βρήκαν χημικά και σημαία του Ισλαμικού Κράτους!

Στο πλαίσιο αυτό. από το πρωί μέχρι και το βράδυ της Τρίτης άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας των Βρυξελλών έκαναν έρευνες σε σπίτια της πρωτεύουσας, αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε έναν σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.

Το αεροδρόμιο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη


Χρησιμοποίησαν βόμβες με καρφιά και βίδες, για να σκοτώσουν περισσότερους

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βόμβα γεμάτη καρφιά και βίδες, προκειμένου να έχουν περισσότερα θύματα πυροδότησαν στο αεροδρόμιο.

To ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leuven, οι οποίοι εντόπισαν, ύστερα από εξέταση των θυμάτων, υπολείμματα από βίδες στα νύχια τους.

Στο νοσοκομείο Leuven νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 11 θύματα των επιθέσεων με σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ η κατάσταση των τριών από αυτά χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τουλάχιστον 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα και 200 τραυματίστηκαν.