23 Μαρτίου 2016

Είμαστε τα θύματα και όχι οι θύτες

Του Σάκη Μουμτζή

Παλιότερα κυκλοφορούσε το σλόγκαν πως «ο αντιαμερικανισμός, είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων». Επί αλήστου μνήμης Σοβιετίας τα απανταχού της γης φερέφωνα της απέδιδαν όλα τα κακά του πλανήτη μας στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ένας δημοσιογράφος, «αν εισέβαλαν στη γη εξωγήινοι και τους πολεμούσαν οι Αμερικάνοι, οι αριστεροί θα ήταν με το μέρος των εξωγήινων».

Ευτυχώς ο κόσμος του Παραπετάσματος κατέρρευσε αλλά το μίσος για τους Αμερικάνους και τον Δυτικό κόσμο παρέμεινε. Όλοι θυμούμαστε τα κρυφά χαμόγελα, τα υπονοούμενα, τα «ναι μεν, αλλά» διαφόρων πολιτικών σχολιαστών του χώρου της αριστεράς, εγχώριας και αλλοδαπής, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τότε εμφανίσθηκε στην πλήρη της ανάπτυξη και η θεωρία πως για τα πλήγματα αυτά έφταιγε η καταπίεση που προκαλούσε ο ιμπεριαλισμός στις υπανάπτυκτες χώρες, που τις εκμεταλλευόταν. Οι διανοούμενοι, οι σχολιαστές αλλά και κάποιοι πολιτικοί της αριστεράς παρείχαν το πλήρες άλλοθι σε αυτούς που σκορπούσαν τον θάνατο, αδιακρίτως, στις πόλεις του Δυτικού κόσμου.

Δηλαδή υπήρχε –και υπάρχει- στον λόγο της αριστεράς, με κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις, μία πλήρης αντιστροφή των ρόλων, καθώς τα θύματα γίνονται θύτες και οι εγκληματικές πράξεις των δολοφόνων προσλαμβάνουν την μορφή της νόμιμης ανταπόδοσης. Έτσι, νομιμοποιούνται ηθικά και αιτιολογούνται πολιτικά. Οι δολοφόνοι εξαγνίζονται.

Η δογματική σκέψη τους και ο πολιτικός φανατισμός τους, τους εμποδίζει να δουν πως δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αυτού που θεωρούν ως αίτιο και του αιματηρού συμβάντος, που θεωρούν ως αποτέλεσμα του. Το μόνο που υπάρχει είναι η θεωρία που έχουν στο κεφάλι τους πως για όλα τα δεινά του υπανάπτυκτου κόσμου ευθύνεται ο ιμπεριαλισμός.

Και όταν ο στόχος δεν είναι τυφλός και μαζικός- όπως η δολοφονία των Γάλλων σκιτσογράφων- οι ίδιοι άνθρωποι επικαλούνται το θρησκευτικό συναίσθημα των φονιάδων το οποίο προσέβαλαν τα θύματα τους με τα σκίτσα τους, λέγοντας χαμηλόφωνα και με νόημα « έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί».

Η λογική του συμψηφισμού και της αιτιολόγησης αυτών των βάρβαρων πράξεων, έχει και μια άλλη αιτία πέραν της βλακώδους αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης. Στις αξίες της αριστεράς δεν είναι εγγεγραμμένες οι ελευθερίες της έκφρασης και του λόγου, της μετακίνησης, της επικοινωνίας, τελικά της ζωής χωρίς φόβο. Γιατί οι τρομοκράτες αυτές τις ελευθερίες θέλουν να πλήξουν που αποτελούν τα αιμοφόρα αγγεία του δυτικού τρόπου ζωής, τον οποίο εκ της ιδεολογίας τους οι μαρξιστές επιζητούν να ανατρέψουν. Ιστορική συμπόρευση μιας θρησκείας και μιας κοσμοθεωρίας εναντίον του πολιτισμού μας.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όλοι όσοι πιστεύουμε στον Δυτικό πολιτισμό και στις αξίες του, σε τούτες τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες, είναι να διαφυλάξουμε και να προασπίσουμε αυτές τις αξίες, απομονώνοντας αυτούς που ποτέ δεν τις πίστεψαν και που υπομειδιούν χαιρέκακα με τα χτυπήματα που δέχονται.

http://www.liberal.gr/arthro/38709/imerologia/sakis-moumtzis/eimaste-ta-thumata-kai-ochi-oi-thutes.html