21 Μαρτίου 2016

Τα capital controls «ρήμαξαν» την Αμφίπολη!

«Θύμα» των κεφαλαιακών ελέγχων έχει πέσει και ο γνωστός τύμβος Καστά στην Αμφίπολη. Όπως εξομολογείται στην Karfitsa ο δήμαρχος της περιοχής Κωνσταντίνος Μελίτος τα capital controls σε συνδυασμό με την απροθυμία του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης να αναδείξει το μνημείο και να καταστεί αυτό επισκέψιμο έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο η περιοχή που στο παρελθόν έστρεψε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας να βρίσκεται στο σκοτάδι, αλλά και το ίδιο το μνημείο να… ρημάζει. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα λέει ο δήμαρχος της περιοχής το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το Αύγουστο 2014 μέχρι και τον Ιανουάριο 2015 αποσύρεται.

του Βαγγέλη Στολάκη

Οι δηλώσεις και οι καταγγελίες του τοπικού άρχοντα έρχονται λίγες ημέρες μετά τις επίσημες δηλώσεις της επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, Κατερίνας Περιστέρη που τον συνδέει με τον μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη, Μέγα Αλέξανδρο.

«Σήμερα στον λόφο δεν γίνεται τίποτα. Έχουν ολοκληρωθεί οι μικροεργασίες αλλά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο βασικό ζήτημα. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου σε ό,τι αφορά την ίδια την ανασκαφή. Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι αύριο» υποστηρίζει ο κ. Μελίτος. Ζητά το μνημείο στο λόφο Καστά να καταστεί επισκέψιμο και παράλληλα να υποστηριχτεί για να συνεχιστούν οι ανασκαφές. «Οι εργασίες δεν πρέπει να σταματήσουν ανεξαρτήτως των διαφορετικών επιστημονικών ή πολιτικών απόψεων υπάρχουν. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πραγματοποιήθηκαν εργασίες μόνο για 20 ημέρες» υποστηρίζει ο κ. Μελίτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η ανασκαφή έφυγε από… την επικαιρότητα έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι τουρίστες που επισκέπτονται τον λόφο αλλά και το Μουσείο της Αμφίπολης. Κάτοικοι και αιρετοί έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που ακούει στο όνομα «capital controls». Σύμφωνα με τον κ. Μελίτο «η επιβολή του επηρέασε πάρα πολύ την επισκεψιμότητα. Έχουν μειώσει όλοι τις επισκέψεις τους στο λόφο Καστά λόγω της κρίσης και των κεφαλαιακών ελέγχων. Οι πολίτες θα θελήσουν να διαθέσουν τα χρήματά τους αλλού από το να επισκεφτούν το μνημείο, στο οποίο άλλωστε δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν». Η μείωση της κίνησης πάντως, τόσο στον λόφο όσο και στο μουσείο υπολογίζεται πως είναι της τάξης του 60%. Όπως δηλώνει ο ίδιος ότι επισκέπτες πλέον συναντά κανείς μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι εικόνες των γεμάτων πούλμαν έξω από την περιοχή ανήκων πλέον στο παρελθόν.

Ο δήμαρχος Αμφίπολης εκφράζει την απόγνωση τόσο του ιδίου όσο και των δημοτών του, καθώς θεωρεί ότι στην περιοχή θα πρέπει να ξεκινήσουν και φυσικά να ολοκληρωθούν όλα τα έργα ανάπτυξης που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την εποχή στο χωριό Μεσολακκιά, χωριό στο οποίο ανήκει γεωγραφικά ο λόφος Καστά το internet πήγε λίγες ημέρες αφού έφτασαν και τα τηλεοπτικά συνεργεία, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα που επισκέφτηκαν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποσχέθηκαν έργα ανάπτυξης. «Δεν έχουμε συζητήσει κάτι για το γενικό διαχειριστικό σχέδιο. Ωστόσο εμείς ως δήμος έχουμε ήδη ετοιμάσει το master plan της περιοχής. Σκοπεύουμε να εντάξουμε τα έργα αυτά σε ευρωπαϊκά προγράμματα από τη στιγμή που δεν έχει έρθει ειδική χρηματοδότηση για το λόφο. Εμείς περιμένουμε να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο η αναστύλωση του μνημείου για να καταστεί αυτό επισκέψιμο» σχολιάζει ο κ. Μελίτος.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Πάντως, μέχρι στιγμής το υπουργείο Πολιτισμού και ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν φαίνεται να θεωρεί τη συγκεκριμένη αρχαιολογική ανασκαφή πρώτης προτεραιότητας καθώς ο ίδιος όχι μόνο δεν έχει επισκεφτεί την περιοχή αλλά ούτε έχει ανοίξει τα χαρτιά του παρά τα επίμονα αιτήματα τόσο του δημάρχου όσο και των βουλευτών του νομού Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 επιχείρησε να… υποβαθμίσει την σημασία της ανασκαφής που έγινε… πρώτο θέμα σε ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας επί εποχής Σαμαρά.

Αναφορικά με τους επίδοξους επενδυτές που στο παρελθόν προσέγγισαν τους κατοίκους αλλά και τη δημοτική αρχή προκειμένου να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και ξενοδοχεία με θέα τον… τύμβο, ο κ. Μελίτος σχολιάζει πως «η γενικότερη κατάσταση της χώρας δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Επενδυτικό ενδιαφέρον σαφώς και υπάρχει ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ηγεσία του υπουργείου τις προθέσεις της με τον λόφο. Αν δηλαδή θα καταστεί το μνημείο επισκέψιμο ή όχι. Υπάρχει μια ανησυχία στους επενδυτές που σχετίζεται με το αβέβαιο κλίμα στην οικονομία της χώρας» καταλήγει ο δήμαρχος Αμφίπολης αναφέροντας επίσης ότι εκτός από Έλληνες και Ρώσοι θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή.

http://www.karfitsa.gr/2016/03/21/ta-capital-controls-rimaksan-tin-amfipoli/