10 Μαρτίου 2016

ΜΟΝΟ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ! «De facto» κλειστά τα σύνορα - «Παρηγοριά» με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

Με το κλείσιμο των συνόρων να θεωρείται πλέον δεδομένο και τετελεσμένο γεγονός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να αφήσει στην άκρη τη συζήτηση περί μονομερών ενεργειών και κλειστού βαλκανικού διαδρόμου και να εστιάσει στην ανθρωπιστική βοήθεια, που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για την στέγαση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που φαίνεται πώς θα εγκλωβιστούν επ' αόριστον στη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ήταν άλλωστε ξεκάθαρος ως προς αυτό κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιδιώκοντας να μετατοπίσει το «βάρος» της συζήτησης από το κομμάτι του «blame game» για τα κλειστά σύνορα, στο τι θα πρέπει να γίνει από δω και μπρος, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση της δήλωσης της Συνόδου της 7ης Μαρτίου πως «οι μη ελεγχόμενες ροές μετανάστευσης στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων έχει πλέον σταματήσει», είπε ότι πρόκειται για μια περιγραφή της κατάστασης, προσθέτοντας ότι δεν εκδηλώνει τις προθέσεις της Επιτροπής.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε την αντίθεση της Κομισιόν στο ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων και συνόψισε τη θέση της στη δήλωση του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως «οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».

Αναλυτικά για το ζήτημα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποιος φταίει για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε: «Για εμάς αυτό που τώρα έχει σημασία, είναι να βρεθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, για να απαλύνει τα τρομακτικά σκηνικά που διαδραματίζονται στην Ειδομένη. Γι' αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας (EU Echo), έτσι ώστε να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση το νομικό εργαλείο για την κινητοποίηση πόρων».

Για τον Μαργαρίτη Σχοινά η Ελλάδα σηκώνει αυτή τη στιγμή ένα «ασύμμετρο βάρος», καθώς οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν «κολλημένες» στο ελληνικό έδαφος και τόνισε πως «βρισκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχουμε χρηματοδότηση από διαφορετικές πηγές».

Σημειώνοντας πως η Επιτροπή διαφοροποιεί τους τρόπους χρηματοδότησης, εντάσσοντας και ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως «μοιράζεται τον εκνευρισμό αυτό για τη κατάσταση στο προσφυγικό», όμως το πρόβλημα αυτό «δεν μπορεί να λυθεί σε μια μέρα και ελπίζουμε να μην ξαναδημιουργηθεί αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον».

Σε τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα, ο κοινοτικός Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία του έργου της κινητοποίησης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, τόνισε πως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 6.000 προσφύγων το μήνα από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες είχε ως στόχο του τη συζήτηση του κοινού σχεδίου δράσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στο τεχνικό και νομικό επίπεδο, όπως και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, την οποία η ολλανδική προεδρία αναμένει να ολοκληρώσει μέχρι τον Ιούνιο.

Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών: Ο διάδρομος των Βαλκανίων έκλεισε

Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Κ.Ντέικχοφ, δήλωσε πως ο προσφυγικός διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων είναι πλέον κλειστός και τόνισε πως «τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας και να προωθήσουμε με τις μετεγκαταστάσεις».

Σε σχετική του παρέμβαση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η μετεγκατάσταση προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς έχουνμετακινηθεί λίγο περισσότεροι από 800 πρόσφυγες από την Ελλάδα, δήλωσε όμως ικανοποιημένος από την κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Παράλληλα, για το ζήτημα της συμφωνίας με την Τουρκία, τόνισε πως παραμένουν λεπτομέρειες στο σχέδιο που πρέπει να διευθετηθούν και πως ο Ντόναλντ Τουσκ ηγείται της προσπάθειας αυτής. Συμπλήρωσε, δε, πως η μόνη λύση στο προσφυγικό είναι ο αποκλεισμός των διακινητών μέσω της καθιέρωσης νομίμων οδών μετανάστευσης.

Τέλος, για το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτήσεων, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Και σχέδια επί χάρτου για να μην αναζητήσουν οδούς οι πρόσφυγες από Αλβανία και Ιταλία

Αναφορικά, δε, με ένα νέο σενάριο που έρχεται στο προσκήνιο μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού -το ενδεχόμενο, δηλαδή, να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας- η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επισήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μια τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης», για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.