01 Μαρτίου 2016

ΓΕΛΑΣΑΜΕ ΠΑΛΙ ΧΘΕΣ! Τσίπρας: Για όλα φταίει το FB του Τζήμερου, ο ανόητος Βαρουφάκης κι η γάτα των Ιμαλαϊων που έσκισα- ΒΙΝΤΕΟ

«Ο Τζήμερος ετοιμαζόταν να ρθει στο Μαξίμου» είπε ο Αλέξης για να δικαιολογήσει την υπογραφή του 3ου μνημονίου και γέλασε όλη η Ελλάδα!

Ομολογία-σοκ Τσίπρα για το προσφυγικό: Ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές, αλλά δεν υποτιμήσαμε το πρόβλημα» - Υπερασπίστηκε την Τασία, λέγοντας ότι, αν ευθύνεται για το προσφυγικό, άλλο τόσο φταίει και η Μέρκελ - Απίστευτη κυνικότητα: «Δεν θα καταστραφεί ο τουρισμός από δυο νησιά» - «Να τελειώσει η πλάκα» ότι μετέτρεψα το «Όχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι» - Κάλεσε το Ταμείο να ξεκαθαρίσει αν θα αποχωρήσει ή θα μείνει στο πρόγραμμα, αλλά επιστρέφοντας στο ρεαλισμό - Είπε πως δεν είναι «κόκκινη γραμμή» οι συντάξεις των 3.000 ευρώ - Ενώ πιστεύει πραγματικά πως η κυβέρνησή του έχει άλλα 3,5 χρόνια ζωής!

«Ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το προσφυγικό, αρνήθηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» στο Star, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την επιχειρηματολογία ότι ήταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου και η ελληνική κυβέρνηση που, με τις δηλώσεις της, «κάλεσε» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, διογκώνοντας το πρόβλημα.


Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας πως προειδοποιούσε για το φαινόμενο αυτό από την αρχή και γι' αυτό το λόγο είχε και την προνοητικότητα να δημιουργήσει, για πρώτη φορά, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ήταν διαφορετικά τα δεδομένα όταν έρχονται δέκα βάρκες το μήνα και διαφορετικά όταν έρχονται 100 βάρκες την ημέρα, φορτωμένες με παιδιά» υποστήριξε, για να διερωτηθεί: «Τι θέλατε να κάνουμε;» διερωτήθηκε.

Όπως είπε, το πάγιο αίτημα της Ελλάδας είναι να μετακινούνται οι πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς η χώρα μας να αποτελεί σταθμό.

Για τις μετακινήσεις των προσφύγων σημείωσε πως η Ελλάδα γεωγραφικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος, για να φτάσουν οι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. δεν εξήγησε, ωστόσο, πώς, αφού ισχύει κάτι τέτοιο, τελικά η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη για τόσο μεγάλες ροές).

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ». «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών» είπε και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ, ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Τόνισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε ήταν αντίθετη στη συμμετοχή της Frontex και αποκάλυψε πως το ευρωπαϊκό αυτό όργανο ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και είπε πως με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τελειώνει το «blame game».

Για τις απειλές που δέχεται η χώρα για έξοδο από την Σένγκεν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας, σε ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και σε μία «de facto» παραδοχή στα κλειστά σύνορα.

Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση απάντησε άμεσα στην Τουρκία πως δεν θα προσγειωθεί το αεροσκάφος στην Τουρκία και πως θα αλλάξουν δρομολόγιο.

Συνεχίζοντας για το προσφυγικό, είπε ότι, στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, επιφυλάχθηκε για βέτο, ενώ ανέφερε ότι, πηγαίνοντας στην εκπομπή, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος του εξέφρασε την στήριξή του για το προσφυγικό, επιχειρηματολογώντας ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, όσον αφορά στην αισιοδοξία του, είπε ότι το γεγονός της υποψηφιότητας των νησιωτών για το Νόμπελ Ειρήνης θα προσελκύσει τουρίστες στα νησιά το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε πως υπάρχει μία μείωση προκρατήσεων σε Σάμο και Χίο, αλλά δήλωσε πως η κυβέρνηση θα το παλέψει και πως δεν θα καταστραφεί ο τουρισμός από αυτό, ενώ αναγνώρισε ότι η Κως δεν συνεργάζεται (σ.σ. για το hotspot).


Την έσκισα την γάτα των Ιμαλαΐων
Με χιούμορ σχολίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προαναγγελία της ερώτησης του Νίκου Χατζηνικολάου για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» και την γάτα των Ιμαλαΐων.

«Την έσκισα την γάτα» είπε ο Πρωθυπουργός. 


«Ένα χρόνο τώρα που είμαι Πρωθυπουργός ο κ. Ψυχάρης έχει επανειλημμένως ζητήσει να με συναντήσει ξανά και δεν έχω αποδεχθεί τη συνάντηση», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» και πρόσθεσε:

«Υπήρξαν κόκκινα πρωτοσέλιδα στις 25 Γενάρη, αλλά αμέσως μετά εγώ πήγα στη Βουλή και στις προγραμματικές δηλώσεις είπα 'αδειοδότηση και τέρμα οι διευκολύνσεις'. Και αμέσως μετά τα πρωτοσέλιδα έγιναν ξανά μπλε. Και στο δημοψήφισμα έγιναν μαύρα. Και αμέσως μετά στις εκλογές τα πρωτοσέλιδα συνέχισαν να είναι γκρίζα. Και την επομένη των εκλογών ξανάγιναν κόκκινα και μπήκαμε σε εποχή Τσίπρα. Και όταν ο Τσίπρας έβαλε το θέμα της αδειοδότησης τότε τα δημοσιεύματα έγιναν κατάμαυρα και έβγαζαν ότι ο Παππάς έχει φτιάξει μια βιομηχανία εκβιασμών και έχει ένα ειδικό γραφείο μαζί με τον Σπίρτζη και παίρνουν 50.000 ευρώ την μέρα. Και όταν απειλήσαμε με μηνύσεις τότε βγήκε δημόσια συγγνώμη για αυτά τα δημοσιεύματα. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα Ιμαλαΐων».  


«Να τα βγάλει όλα στη φόρα και να πάει και στον εισαγγελέα που από ότι μαθαίνω τον συναντά συχνά τώρα τελευταία» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν με απασχολεί, εγώ αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι θα κριθώ από τις πράξεις μου» πρόσθεσε.


Δεν θέλουμε να ελέγξουμε το διαδίκτυο

«Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν είναι να ελέγξει το διαδίκτυο, άλλωστε δεν ελέγχεται» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να βάλει κάποιους κοινούς κανόνες και να μην έχουμε όσο το δυνατόν φαινόμενα σαν αυτά τα οποία βγήκαν στο φως της δημοσιότητας με την εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών» πρόσθεσε.


Όλα καλά με τους μετακλητούς

«Οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι, είναι συνήθως οι έμπιστοι συνεργάτες των βουλευτών, των υπουργών και των δημάρχων, διότι μετακλητοί υπάλληλοι δεν υπάρχουν μόνο στη Βουλή και στα υπουργεία και είναι αυτοί που κατεξοχήν κανείς δεν μπορεί να θέσει αντικειμενικούς κανόνες για την πρόσληψη διότι ο καθένας είτε είναι υπουργός, είτε είναι βουλευτής, είτε είναι δήμαρχος θα πρέπει να διαλέξει κάποιον άνθρωπο απολύτου εμπιστοσύνης του» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Η κυβέρνηση αυτή έφερε ένα νόμο τομή την προηγούμενη εβδομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο που αφορά την αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών, ένα νόμο που τον περίμεναν πάρα πολύ καιρό στην Ευρώπη» πρόσθεσε.


Η κυβέρνηση έχει άλλα 3,5 χρόνια - Υπεύθυνη η στάση Μητσοτάκη στο προσφυγικό

Στο ΔΝΤ επέρριψε, ουσιαστικά, την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ομοιότητα της κατάστασης τώρα με την περίοδο του 2015.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις της Αθήνας για το τι χρειάζεται να γίνει, όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, συμπίμπτουν με αυτές του ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση.

Όπως είπε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, την οποία χαρακτήρισε ως «την Ιθάκη μας». 

Διαβεβαίωσε, δε, κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο «bail-in», δηλαδή «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Χαρακτήρισε, δε, εγγενές πρόβλημα την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο και κάλεσε να επιστρέψει στο ρεαλισμό.

Απέφυγε, δε, να συνδέσει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό του. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το ζήτημα του προσφυγικού αλλάζει τα δεδομένα και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις των Φρανσουά Ολάντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα εργαστεί για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο δεν θα αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις, ενώ εκτίμησε πως, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε την επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ, αναφορικά με το πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία θα έρθουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Δεν είναι «κόκκινη γραμμή» οι συντάξεις των 3.000 ευρώ

Επέμεινε, ακόμη, αναφορικά με το ασφαλιστικό, ότι η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς προστατεύει πλήρως τις συντάξεις. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν είναι «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης το να μην περικοπούν οι υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ, αν και αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά και να προσδιορίσει συγκεκριμένο πλαφόν προστασίας των συντάξεων.


Οι αγρότες

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις, επειδή φοβούνταν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όπως είπε, για τις αλλαγές στο αγροτικό, η κυβέρνηση έχει και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.


Το φορολογικό

Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής, αν υπάρξει, θα αφορά σε εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ, ενώ σημείωσε πως αυτό δεν έχει να κάνει με ταξικό μίσος, όπως τον κατηγορεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. 

Ανακοίνωσε, ακόμη, πως μέσα στον Μάρτιο θα έρθει ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Να τελειώνει η πλάκα» με το δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου του 2015, τονίζοντας ότι δεν μετέτρεψε σε «ναι» το «όχι» του ελληνικού λαού και επέμεινε πως ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που διαπραγματεύθηκε μέχρι τέλους και δεν έκανε πίσω.

Χαρακτήρισε «ανόητη», δε, την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιθυμούσε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα. «Την κριτική την δέχομαι, αλλά σε ηθικά ζητήματα δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου» υπογράμμισε.


Εμμέσως πλην σαφώς, πήρε την ευθύνη για λάθος επιλογές προσώπων, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Βαρουφάκη.

Τα σενάρια για οικουμενική

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ επέμεινε στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και στο ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της. «Η κυβέρνηση αυτή έχει άλλα 3,5 χρόνια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν επί 40 χρόνια, ας κάνουν λίγο στην άκρη» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι κάποιοι πιέζουν και «τσιγκλάνε» τον κ. Μητσοτάκη για εκλογές, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει ταχθεί υπέρ της εξάντλησης της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, αλλά και υπέρ του να μην υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σύστημα.

«Αποκάλυψε» ακόμη πως με τον κ. Μητσοτάκη διαφωνούν σε πολλά, ωστόσο συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου. Παράλληλα, ως άνοιγμα θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί η ρήση του ότι «η στάση του κ. Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι υπεύθυνη, διαχωρίζοντας μάλιστα τον πρόεδρος της ΝΔ από τον αντιπρόεδρο, Άδωνι Γεωργιάδη και τη δική του στάση.

Κατηγόρησε, ωστόσο, τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «μποϊκοτάρισε» την εκλογή ΕΣΡ από τη Βουλή και δεν στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης όσον αφορά στον αγώνα της κατά της διαπλοκής, αναφερόμενος ξεχωριστά στις υποθέσεις της λίστας Μπόργιανς και του κ. Παπασταύρου.

Κατηγόρησε, ακόμη, τον πρόεδρο της ΝΔ, τι καλύπτει τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αποκάλυψη της υπόθεσης του κυκλώματος των δημοσιογράφων εκβιαστών και αναρωτήθηκε ποιοι έστησαν τα κυκλώματα στην ΕΥΔΑΠ.