19 Μαρτίου 2016

ΣΙΓΑ! ΤΟ ΚΑΛΣΟΝ! FT: Ο Τσακαλώτος απείλησε το ΔΝΤ ότι θα κάνουν την επόμενη συνάντηση σε καταυλισμό στην Ειδομένη!

Στην Ειδομένη απείλησε να επαναλάβει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέλοντας να συνδέσει το πρόγραμμα διάσωσης με την προσφυγική κρίση.

Την πληροφορία αναφέρουν οι Financial Times που επικαλούνται την μαρτυρία δύο αξιωματούχων που συμμετέχουν στις συνομιλίες της Αθήνας με τους πιστωτές.

«Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που συμμετέχουν στις συνομιλίες, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος, απείλησε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στην Ειδομένη, σε πόλη των βόρειων ελληνικών συνόρων, όπου σήμερα φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, σε μια απόπειρα σύνδεσης των συνομιλιών διάσωσης με την προσφυγική κρίση», σημειώνει σε άρθρο του Πίτερ Σπίγκελ.

Οι πιστωτές, που αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας και να επιστρέψουν μετά το καθολικό Πάσχα, θα φύγουν χωρίς συμφωνία στα «χέρια», γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις «πολιτικά ευαίσθητες συνομιλίες για την ελάφρυνση χρέους και θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του προγράμματος διάσωσης».

«Εχουμε σημειώσει πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες», δήλωσε ένας αξιωματούχος, με έναν άλλο από την πλευρά των δανειστών, ωστόσο, να τονίζει πως δεν «έχει σημειωθεί καμία σημαντική πρόοδος».

«Υπαρχει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών, ωστόσο χρειάζεται ένα διάλειμμα», προσέθεσε.

Οπως αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ, το «ναυάγιο» συμφωνίας στην Αθήνα, αυτή την εβδομάδα, καθυστερεί όχι μόνο τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά εγείρει εκ νέου το ζήτημα αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης. Το Ταμείο ασκεί σκληρές για μεταρρυθμίσεις, καθώς πιστεύει πως η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει χωρίς σημαντική αναθεώρηση.