12 Μαρτίου 2016

ΤΡΕΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! Και πράσινα δάνεια στα χέρια των funds, «πακέτο» με τα κόκκινα

Κάθε συνάντηση και ένα κακό νέο. Ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί συζητούν με την τρόικα στο Hilton, το ένα μετά το άλλο βγαίνουν και τα δυσάρεστα νέα. Μετά τα εφάπαξ, τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις, τα όρια ηλικίας, τους φόρους και το αφορολόγητο πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε να πωλούνται και πράσινα δάνεια μαζί με τα κόκκινα.
Ως δέλεαρ στα «κοράκια» για να προσφέρουν καλύτερες τιμές. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα μείνει στις ελληνικές τράπεζες. Ναι μεν θα ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα τα ταμεία τους, αλλά θα χάσουν και μία ροή εσόδων στην οποία σίγουρα είχαν επενδύσει.

Το επόμενο ραντεβού των Θεσμών με τον αρμόδιο υπουργό έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Η κυβέρνηση επιμένει στην τριετή εξαίρεση πώλησης των δανείων με υποθήκη την α' κατοικία. Επίσης ζητά την εξαίρεση από την πώληση των επιχειρηματικών δανείων ως και 500.000 ευρώ, των επαγγελματικών έως 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών έως 20.000 ευρώ.

Εντωμεταξύ, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις των κόκκινων δανείων έχει προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αντέδρασαν, θεωρώντας πως τέτοια εμπόδια ακυρώνουν το μέτρο που αυτοί προωθούν. Από πλευράς της η κυβέρνηση αντέτεινε ότι δεν είναι δυνατόν να αυξάνει τον ΦΠΑ πχ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά να απαλλάσσει τα funds που αγοράζουν «κοψοχρονιά» τα κόκκινα δάνεια. Επικαλείται μάλιστα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, με βάση την εμπειρία της Ιρλανδίας