27 Μαρτίου 2016

Αγρια συμπλοκή l;auro στα Διαβατά -30 πιάστηκαν στα χέρια για τη φόρτιση ενός κινητού

Η απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί κάνει την οργή να ξεχειλίζει με την πρώτη ευκαιρία. Οπως σήμερα στα Διαβατά όπου 30 άτομα πιάστηκαν στα χέρια για το ποιος θα φορτίσει πρώτος το κινητό του.

Ολα ξεκίνησαν από τη διαφωνία δυο ατόμων για το ποιος θα φορτίσει πρώτος το κινητό του στην ίδια πρίζα, στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε άγρια συμπλοκή, στην οποία ενεπλάκησαν πάνω από 30 άτομα.

Από τον καβγά τραυματίστηκαν ελαφρά δυο άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Στο αστυνομικό τμήμα Διαβατών προσήχθησαν οκτώ από τους συμμετέχοντες στις συμπλοκές.

Το βράδυ του Σαββάτου η ένταση είχε εκτονωθεί και η κατάσταση αναφερόταν ως ήρεμη.

Ενταση στην Ειδομένη έφεραν οι φήμες για ανοιχτά σύνορα 

Εντωμεταξύ σήμερα ξεχείλισε η οργή των προσφύγων στην Ειδομένη, οι οποίοι παρασυρόμενοι από τις φήμες που κυκλοφόρησαν σε καταυλισμούς, καταγγελίες αναφέρουν ότι τις διακινούσαν ακτιβιστές, ότι θα ανοίξουν σήμερα τα σύνορα, έφυγαν από τα κέντρα φιλοξενείας και πήγαν στα σύνορα. Μάλιστα, στον καταυλισμό δεν έφθασαν μόνο πρόσφυτες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε κέντρα της βορείου Ελλάδος αλλά ακόμη και από τον Πειραιά!

Οι πρόσφυγες και εκεί χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Απέναντι απ΄αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CBS, αρκετές εκατοντάδες Ιρακινοί και Σύριοι μπήκαν μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη και των αστυνομικών δυνάμεων, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τους διαδηλωτές να πορευτούν προς το φράχτη που χωρίζει την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ. «Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ των δύο αυτών ομάδων», αναφέρει και προσθέτει περιγράφοντας τα επεισόδια:  «Οι διαδηλωτές δυο φορές έσπασαν το φράγμα που οι Ιρακινοί και οι Σύριοι είχαν φτιάξει και ωθήθηκαν πίσω από τα ΜΑΤ που χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους».

Οι ιταλοί ακτιβιστές

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες. Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».