08 Απριλίου 2016

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ! Τα αραβικά εκτόπισαν μετά από 1000 χρόνια τη δεύτερη γλώσσα στη Σουηδία λόγω λάθρο

Η αραβική γλώσσα στη χώρα είναι πλέον η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα αφού κατάφερε να εκτοπίσει για πρώτη φορά μετά από χίλια χρόνια την φινλανδική γλώσσα, λέει ο γλωσσολόγος Μίχαελ Παρκβάλε από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, στη Σουηδία η αραβική γλώσσα έγινε η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα λόγω προσφυγικής ροής.

Ο γλωσσολόγος και ειδικός επικοινωνίας, Μίχαελ Παρκβάλε από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης επισημαίνει ότι στη Σουηδία η αραβική γλώσσα είναι πλέον η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα αφού κατάφερε να εκτοπίσει για πρώτη φορά μετά από χίλια χρόνια την φινλανδική γλώσσα.

"Με δεδομένο τη μεγάλη ροή προσφύγων από πέρυσι, τώρα τα αραβικά έχουν παρακάμψει όλες τις άλλες γλώσσες στη Σουηδία και έχουν αναδειχθεί η πιο δημοφιλής γλώσσα", επεσήμανε.

Ο Σουηδός γλωσσολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά από έρευνα των μεταναστευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών της χώρας και την άντληση στοιχείων από στατιστικά δεδομένα των σχολείων.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", το 2012 στη Σουηδία, γιόρτασαν την μητρική τους γλώσσα 200 χιλιάδες Φινλανδοί  και 155 χιλιάδες αραβικής καταγωγής.

To γεγονός όμως ότι οι Φινλανδοί που ζουν στην Σουηδία έχουν αρχίσει να γερνούν και, σε συνδυασμό με την άφιξη της νέας γενιάς μεταναστών στη χώρα που μιλούν την αραβική, έχει οδηγήσει στην τάση αυτή, αναφέρει ο Σουηδός επιστήμονας. Πέρσι η σκανδιναβική χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων δέχθηκε 166 χιλιάδες πρόσφυγες που μιλούν την αραβική γλώσσα.