12 Απριλίου 2016

ΣΤΑ 4 ΤΟ ΓΑΤΑΚΙ! Τα βρήκαν Σκουρλέτης – κουαρτέτο για τον ΑΔΜΗΕ: Πωλείται το 49% της ΔΕΗ

Να και μια συνάντηση με τους δανειστές που κατέληξε σε συμφωνία. Μπορεί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης να έφυγαν, τα ξημερώματα από το ξενοδοχείο Χίλτον με άδεια χέρια, δεν συνέβη το ίδιο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη που είδε το κουαρτέτο το πρωί της Τρίτης (12.04.2016).

Πάνος Σκουρλέτης και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος. Στη συνάντηση των δυο πλευρών δεν συζητήθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων και φορολογίας καυσίμων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος, η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει:

- τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

- για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.
Τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τα ΝΟΜΕ θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας τεχνικές συναντήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών.

Στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα συζητηθούν συνολικά και όχι μόνο για τον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο ταμείο.

Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνουν στο σκέλος της αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης.