08 Απριλίου 2016

ΕΛΑ ΜΩΡΗ ΟΜΑΔΑΡΑ! Αύξηση 5,2% στο εμπορικό έλλειμμα

Εκρηκτική αύξηση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα σημείωσε άνοδο κατά 5,2% στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι 2,7 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 15,4% (339,4 εκατ. ευρώ).
Μικτές τάσεις στις εξαγωγές
Οι εξαγωγές – εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών – σημείωσαν αύξηση της τάξης του 3,7% (53,7 εκατ. ευρώ), ενώ συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κατέγραψαν πτώση κατά 7% στα 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,11 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες υποχώρησαν σημαντικά κατά 15,9%, ενώ οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν οριακά κατά 0,6%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εμφάνισαν πτώση κατά 3,8% στις Τρίτες Χώρες και αύξηση 7,5% στις χώρες της Ε.Ε.

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς την Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 58,4%, έναντι 41,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι χώρες της ΕΕ αποσπούν μερίδιο της τάξης του 68,8%, έναντι μόλις 31,2% των Τρίτων Χωρών.

Καλύτερες επιδόσεις έναντι του 2015, εμφάνισαν οι κλάδοι των τροφίμων (+14,4%), των ποτών/καπνού (+28,2%) και των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων (+28,4%). Αντίθετα, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών μειώθηκαν κατά 32,2%, οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 23,6% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 5,6%.

Ισχυρή αύξηση εισαγωγών
Η συνολική αξία των εισαγωγών της χώρας κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, αυξήθηκε κατά 1,9%, στα 3,55 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η άνοδος διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 13,7% (357,2 εκατ. ευρώ),λόγω κυρίως, της αύξησης εισαγωγών πλοίων και μηχανημάτων.

Η αύξηση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις χώρες της Ε.Ε. (+2,2%). Ωστόσο, αύξηση προκύπτει και για τις Τρίτες Χώρες (+1,4%). Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση στις εισαγωγές από τις Τρίτες Χώρες κατά 37,5% και κατά 3,9% από τις χώρες της Ε.Ε.

Χρ. Σακελλαρίδη: Περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας
Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε σχετική της δήλωση, τόνισε ότι «οι αυξομειώσεις εισαγωγών και εξαγωγών, από μήνα σε μήνα, καταδεικνύουν το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και σε κρίσιμες αγορές στόχους».

Υπό τις συνθήκες αυτές, συνέχισε, οι ανακοινώσεις νέων φορολογικών μέτρων και επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, συνθλίβουν τη ψυχολογία της αγοράς και καταπιέζουν τη δυναμική των εναπομεινάντων υγιών κυττάρων στη χώρα. Κυρίως όμως στερούν τη δυνατότητα εξωστρεφών επιχειρήσεων να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, ως διέξοδο στην καθηλωμένη από την ύφεση και την αποεπένδυση εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσιους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερα επίπεδα ΦΠΑ σε σχέση με γειτονικές και ανταγωνιστικές χώρες, ενώ επωμίζονται αυξημένο γραφειοκρατικό (5-10% του κόστους παραγωγής) και μεταφορικό κόστος (ως και 18% της αξίας των προϊόντων), χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων από και προς την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1091492/auksisi-52-sto-emporiko-elleimma