21 Απριλίου 2016

ΜΑΚΑΡΙ! Μετά τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ σειρά παίρνει η ΔΑΚΕ

Η διάλυση και η επανίδρυση μετά το συνέδριο της ΝΔ της ΟΝΝΕΔ απ’ ότι φαίνεται είναι μόνο η αρχή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της ΝΔ με σειρά οργανώσεων, ουσιαστικά συνδικαλιστικών παρατάξεων που ανήκουν πολιτικά στη ΝΔ αλλά διατηρούν την αυτοτέλειά τους.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ΔΑΚΕ η συνδικαλιστική παράταξη στο χώρο των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της ΝΔ με αυτές τις «συνεργαζόμενες οργανώσεις» προβλέπεται και στο νέο καταστατικό και στη ΔΑΚΕ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ερωτηθείς σχετικά για το συγκεκριμένο άρθρο του νέου καταστατικού τονίζοντας ότι «θα διαμορφωθεί μια νέα σχέση».

Οι τριβές και η αντιπαράθεση άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως υπουργού με τη ΔΑΚΕ και ειδικότερα με τον επικεφαλής της παράταξης του ιδιωτικού τομέα Νίκο Κιουτσούκη είναι γνωστές και εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΓΣΕΕ όπου η ΔΑΚΕ διασπάστηκε σε δύο ψηφοδέλτια με σκοπό να εκτοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος.

Μάλιστα αυτές οι αλλαγές και οι εσωκομματικές συγκρούσεις που αναμένονται να επέλθουν έρχονται σε μια στιγμή όπου η νέα ηγεσία της ΝΔ προτάσσει το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ και κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη βουλή για την ασφάλεια, την τρομοκρατία και τη δημόσια τάξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο θέμα των απεργιών και των διαδηλώσεων προκαλώντας την σκληρή κριτική τόσο του πρωθυπουργού όσο και του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι υπάρχει ειδικό θεματικό πάνελ στο συνέδριο της ΝΔ για την «ανάγκη εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού κινήματος», θέμα με το οποίο ασχολείται επισταμένα σχεδόν αποκλειστικά η αντίστοιχη γραμματεία της Συγγρού το τελευταίο διάστημα.

Πάντως έμπειρα κομματικά στελέχη δεν περιορίζουν στη ΔΑΚΕ το θέμα και συμπεριλαμβάνουν και τη ΔΑΚΜΕ στους μικρομεσαίους αλλά και τις αντίστοιχες παρατάξεις στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Γενικότερα υπάρχει η άποψη σ’ αυτούς που αντιπολιτεύονται εσωκομματικά τον κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να εξοβελίσει το ρόλο των εκλεγμένων εκπροσώπων φορέων, κινημάτων και αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν ότι «αυτό δείχνει και συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα: έξω από τη ΝΔ ο οργανωμένη κοινωνία».

Συνεχίζονται οι εσωκομματικές ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις
Στο μεταξύ μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαλλάχτηκε από τον Αντρέα Παπαμιμίκο ωστόσο ο ίδιος ο πρώην γραμματέας της ΝΔ φέρεται να ισχυρίζεται ότι διαθέτει περί τους 500 συνέδρους της επιρροής τους, δηλαδή το 10% του συνεδρίου. Στο βαθμό που αυτό απηχεί την πραγματικότητα αποκτά μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον πως θα κινηθούν τα συγκεκριμένα στελέχη και τι στίγμα θα δώσουν.

Αντίστοιχα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που ελέγχει κάποιες ΝΟΔΕ αποτελεί ένα ερώτημα αν θα πάρει αποστάσεις από τον αποχωρήσαντα κ. Παπαμιμίκο με αφορμή το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ που επίσης προκάλεσε ορισμένα σύννεφα στις σχέσεις Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο φόντο της κρίσης που υπάρχει στο χώρο της ΟΝΝΕΔ κάποιοι δεν αποκλείουν αυτό να μεταφερθεί και στη ΔΑΠ και να εκφραστεί στις φοιτητικές εκλογές με διασπαστικά ψηφοδέλτια κατά τρόπο αντίστοιχο που συνέβη με τη ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ.

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και από τα μέλη της απερχόμενης Πολιτικής Επιτροπής που έχουν διαφωνήσει με την ακολουθούμενη διαδικασία θεωρώντας την αντικατασταστική και «προβληματική» τη σύνθεση του συνεδρίου. Την Τετάρτη το βράδυ συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον Φίλιππο Ταυρή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πήραν μέρος περί τα 80 στελέχη, στην πλειοψηφία τους μέλη της ΠΕ, όπου συμφωνήθηκε να παρέμβουν ενόψει του συνεδρίου και να δώσουν τη μάχη με την κατάθεση τροπολογιών για αλλαγές στο προτεινόμενο καταστατικό. Μάλιστα λίγο πριν από τη σύσκεψη αυτή ένα ακόμα μέλος της ΚΕΦΕ ο Αντώνης Μπιρμπίλης δημοσιοποίησε τη διαφωνία του και το ότι δεν επικύρωσε τα εκλογικά αποτελέσματα για τα κομματικά όργανα και τους συνέδρους της ΝΔ.

Θοδωρής Λαπαναΐτης
news247.gr