«Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους».
Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που δείχνουν ως υπευθύνους για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως, ειδικότερα, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks».
Υπογραμμίζουν, επίσης, και την επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.
Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.
Η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι πως οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις.
Βολές και κατά της ΝΔ
Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν, για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η ΝΔ ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ και ότι συνεχίζει να «πατάει σε δύο βάρκες» για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς τη μια στιγμή φωνάζει ότι η κυβέρνηση «τα έδωσε όλα» και την άλλη ότι η κυβέρνηση «μας πάει στα βράχια».
Ο Τσίπρας παρακαλάει για Σύνοδο Κορυφής
Ωρες αγωνίας για την κυβέρνηση και οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών μοιάζουν με... τοπίο στην ομίχλη μετά τη μη λήψη απόφασης για σύγκληση του Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.
Η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη παραμένει αγεφύρωτη . Το Ταμείο επιμένει στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και το Μαξίμου στη νομική φόρμουλα για τον «δημοσιονομικό κόφτη», χωρίς… κατάλογο συγκεκριμένων μέτρων. Πράγμα που δεν επρόκειτο άλλωστε να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» τις τελευταίες ώρες είναι διάχυτη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού η κατάσταση είναι πια οριακή. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στερεύουν, οι δανειακές υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες είναι μεγάλες και η πιθανότητα να μην κλείσει η αξιολόγηση είναι μια εφιαλτική σκέψη την οποία ξορκίζουν.
Ο Τσίπρας... σηκώνει το τηλέφωνο και ψάχνει για βοήθεια
Με δεδομένη την άρνηση των Θεσμών για έναν «έντιμο συμβιβασμό», ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί στο πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε «όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους», όπως ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida.gr.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας εντός της ημέρας αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Ντόναλντ Τουσκ, για να υποβάλει το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, με στόχο τη διασφάλιση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου.
Όσο για το πότε θα μπορούσε αυτό να συγκληθεί, κυβερνητικές πηγές απέφευγαν να μιλήσουν με ημερομηνίες, παραπέμποντας στα όσα θα διαδραματιστούν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν πως «εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει τα πάντα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις πρέπει πλέον να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Ζήτημα πολιτικής ζωής ή θανάτου...
Σε κάθε περίπτωση, άπαντες στο Μαξίμου έχουν καταλάβει πως τα επόμενα 24ωρα θα αποβούν κρίσιμα για το πολιτικό τους μέλλον. Η έκβαση, άλλωστε, θα είναι είτε να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να επέλθει μία κάποια συνθηκολόγηση είτε να υπάρξει ρήξη, οπότε και θα επισπευσθούν πολιτικές εξελίξεις.
Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος
Τη ματαίωση του έκτακτου Eurogroup επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν θα γίνει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, για το πακέτο έκτακτων μέτρων και για το χρέος θα γίνει αργότερα», έγραψε ο Μισέλ Ρέινς. Αλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Eurogroup θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Συνάντηση μόλις μισής ώρας
Το αδιέξοδο είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί, καθώς η συνάντηση κυβερνώντων-δανειστών κράτησε μόλις μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο αποφάσισε να αποτανθεί στους Θεσμούς, πριν αποφασιστεί το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τα επιπλέον προληπτικά μέτρα.
Οι κ.κ. Χουλιαράκης, Καλογήρου και Τζανακόπουλος είχαν σπεύσει εκ μέρους του πρωθυπουργού στο Χίλτον προκειμένου να βρεθεί λύση. «Εμείς επαναλάβαμε την πρότασή μας για τον μηχανισμό. Η άλλη πλευρά μάς άκουσε και έκανε ερωτήσεις» αρκέστηκαν να πουν εξερχόμενοι στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν επίσης συγκρατημένος. «Δεν ξέρω αν θα γίνει Eurogroup. Εμείς δώσαμε τις προτάσεις μας για τα 3,6 δισ. και το ΔΝΤ ανθίσταται. Θα συσκεφθούν μεταξύ τους και θα μιλήσουν και με τους προϊσταμένους τους. Αύριο πάλι...» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος έκανε σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, κίνηση που τελικώς απέβη άκαρπη.