26 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία-Το παραδέχεται το Μαξίμου

Ωρες αγωνίας για την ελληνική κυβέρνηση καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την Αθήνα για τα προληπτικά μέτρα.

Ο Ντάισελμπλουμ, πρόσθεσε ότι η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, θα ληφθεί την Τετάρτη.

«Το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως, πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup στο κανάλι RTLZ. Πρόσθεσε δε ότι «είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο 'γκρίζες', πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή».

Πυρετός συσκέψεων στο Χίλτον μεταξύ νομικών συμβούλων

Την ίδια ώρα στο ξενοδοχείο Χίλτον, έχουν επανεκκινήσει και πάλι οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα. Για την ακρίβεια, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών, προκειμένου να καταλήξουν στη φόρμουλα επί του ειδικού αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης.

Το ζητούμενο είναι το πώς θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και με ποια κριτήρια θα χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίησή του. Η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Eurostat κάτι που δεν δέχεται η πλευρά του ΔΝΤ.

Από την κατάληξη αυτής της διαβούλευσης θα εξαρτηθεί το εάν και πότε θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών απόψε στο Χίλτον.

Καλογήρου-Τζανακόπουλος στο Χίλτον

Τόσο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, όσο και ο στενός συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι τα δύο πρόσωπα που εμπλέκονται πια στη διαπραγμάτευση, καταβάλλοντας προσπάθειες να υποστηρίξουν με νομικά επιχειρήματα τις ελληνικές θέσεις. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους δανειστές ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, οπότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Το Μαξίμου θέλει «κόφτη», όχι μέτρα 

Από το κυβερνητικό «στρατόπεδο», τέλος, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «εμείς δεν μπαίνουμε σε κουβέντα για μέτρα και "κόφτη" μαζί», εξηγώντας ότι η Αθήνα θα επιμείνει μέχρι... κεραίας στη θέση της να μην περιλαμβάνει μέτρα ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πλευρά επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες στο πρόγραμμα. Μάλιστα, βάσει του συντάγματος, δεν μπορούν να νομοθετηθούν «προληπτικά μέτρα». Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εμμένουν στην κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένα μέτρα, ο οποίος, είτε θα νομοθετηθεί είτε θα υπάρχει ως επισυναπτόμενο έγγραφο στο κείμενο με την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων, συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, «έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί», αν και δεν έχουν διαλυθεί οι φόβοι ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων ενδέχεται να θέσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή ζήτημα περαιτέρω μείωσης του ύψους του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, στο ασφαλιστικό υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες για πλήρη συμφωνία, και στα «κόκκινα» δάνεια φαίνεται ότι υπάρχει έως τώρα πολύ μεγάλη σύγκλιση, ενώ έχει συμφωνηθεί και το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, για να συνέλθει το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, πρέπει να υπάρξει απόψε (ή έστω έως αύριο το μεσημέρι το αργότερο) συμφωνία σε όλα τα πεδία, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην προπαρασκευαστική διαδικασία του Euro Working Group.

Το Μαξίμου παραδέχεται τις διαφωνίες

Το μέγαρο Μαξίμου σε άτυπο σημείωμά του δίνει την δική του εκδοχή ως προς τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Παραδέχεται ότι παραμένουν οι διαφωνίες, ενώ υποστηρίζει ότι έχει κατοχυρώσει όλες τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε.

«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις «κόκκινες» γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη».