18 Απριλίου 2016

Δήλωση Μητσοτάκη «τελειώνει» την ΟΝΝΕΔ μετά το αλαλούμ στις εκλογές-Προαναγγέλλει διαγραφές

Ξεκάθαρη θέση πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το αλαλούμ στην εκλογική διαδικασία της ΟΝΝΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, ένας κύκλος διαγραφών είναι προ των πυλών -μάλιστα δεν αποκλείεται να ξεκινήσει εντός της ημέρας- και θα αγγίξει και την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, αλλά και του κόμματος.

Με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως...
θα αποδοθούν ευθύνες και αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα. Μάλιστα, τονίζει πως δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μη συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΝΔ οι αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας. Τέλος, κάνει λόγω για επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά και απευθύνεται πρώτα από όλα στη νέα γενιά, αυτήν που αποζητά την αλήθεια και εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας.

Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ιστορικής νεολαίας της παράταξης εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής. Όλα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Στην ομιλία μου στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, είπα ξεκάθαρα ότι “δεν θα ανεχθώ μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών που θα αναπαράγει τις παθογένειες του χθες”.

Στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν  στο Συνέδριο του Κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας. Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό.

Τιμούμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Δίνουμε ισχυρή προοπτική στη σχέση μας με τους νέους και για αυτό προχωράμε αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ.

Αφήνουμε στο χθες τις αρνητικές νοοτροπίες και πρακτικές, τους μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων, που διάβρωναν τη νεολαία του Κόμματος και την απήχησή της στους νέους.

Η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία.

Ανοιχτή σε όλους τους νέους.

Συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες.

Μια νεολαία που θα προβάλλει και θα υπηρετεί ιδέες και πολιτικές υπέρ των νέων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας».


Καραγκούνης: Αστοχες κινήσεις πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων
Σε «άστοχες κινήσεις κάποιων πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων» απέδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης τα όσα συνέβησαν στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι ο αρχηγός του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος και ότι σίγουρα θα ζητηθούν εξηγήσεις.

«Κάποιες συγκεκριμένες πράξεις κάποιων εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ, νομίζω, αμαυρώνουν την όλη διαδικασία και σίγουρα θα ζητηθούν εξηγήσεις από πλευράς της ΝΔ» είπε ο κ. Καραγκούνης μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι αναταράξεις στις εσωκομματικές εκλογές της Νεολαίας του κόμματος δεν θα επηρεάσουν τη συνολική της εικόνα. «Δεν χαρακτηρίζεται το έργο της ΟΝΝΕΔ από κάποιους πολιτικούς παράγοντες που θέλουν για ίδιον όφελος να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Εξάλλου, σε ερώτηση τι προσδοκά ότι θα προκύψει από το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, τόνισε ότι η ΝΔ θα πρέπει να δώσει την εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο τόπος και αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αλλοπρόσαλλη πολιτική που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό».

Κρίσιμες αποφάσεις Μητσοτάκη για ΟΝΝΕΔ - Οργή στη ΝΔ για τις νοοτροπίες παραγοντισμού

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Το μπάχαλο που καταγράφηκε στο 10ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ επιταχύνει, όπως όλα δείχνουν, τις γενικότερες διαδικασίες για μία Νέα Δημοκρατία "από την αρχή", καθώς η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξοργισμένη με όσα διαδραματίστηκαν στην Θεσσαλονίκη και κορυφαία στελέχη της επικρίνουν με δριμύτητα τόσο τις "νοοτροπίες παραγοντισμού", όσο και τους "ομαδάρχες" και τις "προσωπικές επιδιώξεις" που εξέθεσαν τη Νεολαία του κόμματος.
Όλα τα ενδεχόμενα  είναι πλέον ανοιχτά σε σχέση με την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη  και η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι κρίσιμη σε ότι αφορά τις τελικές του αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν κατόπιν των εξηγήσεων που ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκφράζουν την βαθιά απογοήτευσή τους για την "αποτυχία διεξαγωγής εκλογών στο 10ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ", όπως λένε χαρακτηριστικά και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μην αναγνωριστούν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την ΟΝΝΕΔ. Η τελευταία, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη από χθες το πρωί, γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Κυριακής και τα ονόματα των εκπροσώπων της  για το 10ο Συνέδριο της ΝΔ. Οι ίδιοι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ τόνιζαν πως δεν τιμά την ιστορία της ΟΝΝΕΔ, αλλά ούτε και τα μέλη της "η εικόνα συγκεκριμένων κομματικών στελεχών και πρώην στελεχών που εμποδίζουν τους νέους να εκλέξουν οι ίδιοι τους εκπροσώπους τους".

Σημαντικοί παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσαν εξάλλου με ιδιαίτερη ένταση, μιλώντας στο liberal, τις προσωπικές επιδιώξεις που οδήγησαν σε αυτή την εικόνα και δεν έκρυβαν ότι ενισχύεται μετά απ' όλα αυτά, ακόμη περισσότερο, η πεποίθησή τους για την ανάγκη αντιμετώπισης των παθογενειών που υφίστανται σε οργανωτικό επίπεδο όχι μόνο στους κόλπους της Νεολαίας, αλλά και συνολικά του κόμματος. Σημείωναν με ιδιαίτερη απογοήτευση το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες υπήρχαν και μπορούν να υπάρχουν, αλλά για "νοοτροπίες παραγοντισμού" που, όπως έλεγαν, δεν έχουν θέση γενικότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή τη νέα πορεία που έχει χαράξει. Δήλωναν μάλιστα ιδιαίτερα απογοητευμένοι από το γεγονός ότι αυτές οι νοοτροπίες εκδηλώθηκαν, με αυτό τον τρόπο,  σε μία στιγμή που η ΝΔ πορεύεται με πολύ θετικά αποτελέσματα, και μετά από μία περίοδο κατά την οποία η νέα ηγεσία της έχει κάνει, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, πάρα πολλά από τη δική της πλευρά "στην κατεύθυνση της ενότητας και της συνεννόησης".

Σε κάθε περίπτωση το φιάσκο του 10ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, πέραν των άμεσων αποφάσεων που πρόκειται να ανακοινωθούν σε σχέση με την ίδια την ΟΝΝΕΔ και όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό επιχείρημα για την ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να υποστηρίξει την αδήριτη ανάγκη προώθησης των ριζικών καταστατικών αλλαγών που έχει συμπεριλάβει στη ατζέντα του 10ου Τακτικού Συνεδρίου και αποσκοπούν στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του και στην απαλλαγή του από τις παθογένειες και από τις "φεουδαρχικές δομές" για τις οποίες μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Δεν θέλω μία ΟΝΝΕΔ  μηχανισμών

Στον απόηχο της εικόνας διάλυσης που εξέπεμψε το Συνέδριο, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση το γεγονός ότι μόλις το προηγούμενο βράδυ, της Παρασκευής, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει ευθέως ότι "δεν θέλει μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών και δεν θα ανεχτεί μία ΟΝΝΕΔ που θα αναπαράγει παθογένειες του χθες". Και τη συγκεκριμένη αναφορά υπενθύμιζαν χθες συνεργάτες του, προϊδεάζοντας για τις αποφάσεις που θα λάβει ενδεχομένως και τις επόμενες ώρες.

Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει στην πολιτική η ΟΝΝΕΔ, ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε καλέσει τους νεολαίους "να αλλάξουν τον τρόπο που γίνεται σήμερα η πολιτική", τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Πείτε όχι στο ρουσφέτι και στο βόλεμα. Πείτε ναι σε οτιδήποτε μπορεί να φέρει οξυγόνο στο πολιτικό μας σύστημα. Δεν θέλω μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών, δεν θα ανεχτώ  μία ΟΝΝΕΔ που θα αναπαράγει παθογένειες του χθες. Παθογένειες πελατειακών σχέσεων".

"Θέλω την ΟΝΝΕΔ που θα συνομιλεί με το μέλλον και θα σχεδιάζει το μέλλον", είχε καταλήξει. Και αντ' αυτής προέκυψε η εικόνα μίας ΟΝΝΕΔ προσκολλημένης σε νοοτροπίες του παρελθόντος με τις οποίες η σύγκρουση φαντάζει πλέον μονόδρομος για την ηγεσία της ΝΔ.

http://www.liberal.gr/arthro/44003/politiki/2016/krisimes-apofaseis-mitsotaki-gia-onned---orgi-sti-nd-gia-tis-nootropies-paragontismou.html