12 Απριλίου 2016

Διώξεις για κακοδιαχείριση κρατικών επιχορηγήσεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Βαρύτατη ποινική δίωξη σε βάρος της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ (μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου και του Διευθυντή του) κατά τα έτη 2011-2013, ασκήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς, μετά την ολοκλήρωση ποινικής έρευνας που διενεργήθηκε με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Η ποινική δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε συνδυασμό με την επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Αφορμή για τη διενέργεια της έρευνας αποτέλεσε ο διαχειριστικός – οικονομικός έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τι προέκυψε από την έρευνα

Από την έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς αναδείχθηκαν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης από την πρώην διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας αλλά και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα «ευρήματα» της έρευνας, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε διενεργήσει για το υπουργείο διαγωνισμό για το πρόγραμμα «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο».

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επιπλέον, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι εκπρόσωπος εταιρείας από την ένωση εταιρειών που πήραν το διαγωνισμό είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Το γεγονός αυτό αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της εταιρείας από τη συμμετοχή στη σύμβαση. Παρ’ όλα αυτά το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλλε για αυτή την καμπάνια 600.000 ευρώ.

Με αδιευκρίνιστα κριτήρια

Τον Ιανουάριο του 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην υπογραφή μιας άλλης σύμβασης ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ. Σύμφωνα με την έρευνα τα κριτήρια για αυτή τη σύμβαση παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Αντικείμενο της σύμβασης αυτής ήταν η προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, (για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες).

Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της συμφωνίας, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.

Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή - προβολή από ραδιοφωνικούς  και τηλεοπτικούς σταθμούς σποτ. Και πάλι όμως όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρξε δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες.

Σύμφωνα με την έρευνα ο ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Πλέον για την υπόθεση διενεργείται κύρια ανάκριση από ανακριτή Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ