29 Απριλίου 2016

Γ. Κώτσηρας: Το ασφαλιστικό είναι ένα νομικό και πολιτικό «έκτρωμα»

«Το ασφαλιστικό σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε προ μηνών ως προσχέδιο και επιβεβαιώθηκε ως νομοσχέδιο προ ημερών, είναι ένα νομικό και πολιτικό “έκτρωμα”» δηλώνει ο δικηγόρος και Δρ. της Νομικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Κώτσηρας, και Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κώτσηρας ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα ζητήματα των νέων επιστημόνων σημειώνει, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ότι: «Επιβαρύνει τους ήδη πολλαπλώς επιβαρυμένους Έλληνες επιστήμονες, αλλά και εν γένει τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν, ακόμη και υπό τις δύσκολες σημερινές συνθήκες, ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας».

Ο Αν, Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. αναλύει τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σημειώνοντας: «Ειδικότερα, προβλέπει επί της ουσίας φορολόγηση των εισοδημάτων τους σε ποσοστό που προσεγγίζει το 39%, το οποίο λαμβανομένης υπόψη της ήδη υπέρογκης αύξησης των φορολογικών υποχρεώσεων (αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, φπα 23%, προκαταβολή φόρου 100%), καθιστούν την ίδια την επαγγελματική ύπαρξη ως αδύνατη».

Και ο κ. Κώτσηρας τονίζει: «Το χειρότερο δε είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας ομολογεί πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δικό του δημιούργημα προσπαθώντας να αποδώσει ταξικά πολιτικά χαρακτηριστικά σε ένα νομοσχέδιο που ισοπεδώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Το χειρότερο, όμως, αποτέλεσμα αυτής της αντιπαραγωγικής λογικής είναι η δημιουργία συνθηκών «κολλεκτιβοποίησης» των επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθόσον επί της ουσίας τους τιμωρεί δημεύοντας τα εισοδήματά τους εάν καταφέρουν (!) και έχουν ετήσιο έσοδο άνω των 10.000 ευρώ». Όπως επισημαίνει ο Δρ. της Νομικής Σχολής Αθηνών: «Τους απαγορεύει να έχουν κίνητρο εργασίας, ανάπτυξης και βελτίωσης του επαγγελματικού τους βίου, οδηγώντας τους σε ηθελημένη απενεργοποίηση».

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η λογική είναι βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες όσων έχουν ως σημείο αναφοράς τους την ελευθερία στον επαγγελματικό τους βίο, στην επιστήμη τους και, κατ’επέκταση, την προσφορά τους στην κοινωνία με πολλαπλό τρόπο (θέσεις εργασίας, αύξηση κρατικών εσόδων κλπ)» υπογραμμίζει ο Γιώργος Κώτσηρας.

Σε ό,τι αφορά τους νέους επιστήμονες σε σχέση με το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση ο Αν, Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ λέει ότι: «Η παθογένεια γιγαντώνεται» και εξηγεί: « Ενώ μέχρι σήμερα σε μεγάλο κομμάτι των νέων επιστημόνων για τα πρώτα 5 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας υπάρχουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι ήδη δυσανάλογα υψηλές βέβαια, με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται οι ευνοικές διατάξεις και απλά γίνεται μια ταμειακή διευκόλυνση για τα πρώτα 3 έτη άσκησης επαγγελματικού βίου η οποία θα ζητηθεί εντόκως (!) από αυτούς εκ των υστέρων».

«Απίστευτα πράγματα!» δηλώνει ο Γιώργος Κώτσηρας τονίζοντας ότι: « Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα κομμάτι του αντιπαραγωγικού και αντιαναπτυξιακού «παζλ» που έχει επιφέρει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση μέσω δογματισμών και ιδεοληψιών που την διακρίνουν».

Στο ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να αντιστρέψει το υπάρχον κλίμα, ο Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι: «Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προχωρήσει εντός ενός σύντομου χρονικού διαστήματος σε κινήσεις ουσίας».

Για τον κ. Κώτσηρα δύο είναι οι κινήσεις ουσίας: «Πρώτον, μόνο και μόνο η δημιουργία της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων αποδεικνύει την έμπρακτη, συμβολική και ουσιαστική, διασύνδεση του μεγαλύτερου κεφαλαίου για την χώρα, των Ελλήνων επιστημόνων με την κομματική δομή ενός σύγχρονου ευρωπαικού κόμματος. Δεύτερον, υπήρξε η προσέλκυση εκλεκτών Ελλήνων από την κοινωνία, την αγορά και τις επιστήμες, οι οποίοι μαζί με τα αρμόδια κομματικά όργανα ετοιμάζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα είναι βασισμένο στην αλήθεια, την κοστολόγηση, τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι το τάξιμο των πάντων στους πάντες».

«Η εποχή επιζητά αλήθειες και σοβαρή κυβέρνηση θα αποδειχθεί αυτή που θα εκλεγεί λέγοντας την αλήθεια» υπογραμμίζει ο Γιώργος Κώτσηρας και σημειώνει: «Η αλήθεια θα της εξασφαλίσει την μακροημέρευση και την θεσμική ασφάλεια ώστε να ανατάξει την χώρα ύστερα από την οδυνηρή περίοδο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εξελέγη λέγοντας οργιώδη πολιτικά ψεύδη και της οποίας η διαχειριστική ανεπάρκεια θα γραφτεί στην ιστορία με μαύρα γράμματα».